DifficultyBeginner
Yields1 Serving

Coraz zimniej, pada wieje… piękną jesień mamy tej zimy i chociaż śniegu jak nie było tak nie ma, to mimo to, co roku o tej porze moje myśli płyną w kierunku rozgrzewającego wina. Nic tak nie rozgrzewa po długim mroźnym/deszczowym spacerze albo szaleństwach na lodowisku jak kubek aromatycznego grzańca z plastrem pomarańczy i pływającymi goździkami.

Tym razem postanowiłam jednak pójść o krok dalej – stworzyłam doskonały koncentrat, który umożliwi Wam rozkoszowanie się grzańcem nawet w sytuacji kiedy akurat nie macie w domu pomarańczy, a przyprawy korzenne właśnie wyszły…

Butelka takiego trunku, to także świetny pomysł na prezent gwiazdkowy!

składniki

 0,50 l soku z czarnej porzeczki najlepiej tłoczony
 0,50 l soku jabłkowegonajlepiej tłoczony
 sok wyciśnięty z 4 cytryn
 400 g ksylitolu lub erytrolu lub zwykłego cukru
 3 czubate łyżki goździków
 2 czubate łyżki kardamonu całe ziarna
 4 połamane laski cynamonu

sposób wykonania

1

Przyprawy lekko kruszymy w moździerzu, szczególnie kardamon, aby połamać łupinki.

2

Wszystkie składniki płynne wlewamy do dużego garnka i dodajemy przyprawy oraz cukier.

3

Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na maleńkim ogniu około godziny aż koncentrat nieco zgęstnieje.

4

Następnie odstawiamy garnek w chłodne miejsce do wystudzenia (kilka godzin/cała noc).

5

Przelewamy całość przez sitko, ponownie doprowadzamy do wrzenia i przelewamy do wyparzonych butelek.

6

Dodajemy jako zaprawa smakowa do czerwonego wina lub w wersji bezalkoholowej rozcieńczamy gorącą wodą albo sokiem pomarańczowym. Możemy też przelać do ozdobnej butelki, przewiązać wstążką i podarować komuś w prezencie!

Ingredients

 0,50 l soku z czarnej porzeczki najlepiej tłoczony
 0,50 l soku jabłkowegonajlepiej tłoczony
 sok wyciśnięty z 4 cytryn
 400 g ksylitolu lub erytrolu lub zwykłego cukru
 3 czubate łyżki goździków
 2 czubate łyżki kardamonu całe ziarna
 4 połamane laski cynamonu

Directions

1

Przyprawy lekko kruszymy w moździerzu, szczególnie kardamon, aby połamać łupinki.

2

Wszystkie składniki płynne wlewamy do dużego garnka i dodajemy przyprawy oraz cukier.

3

Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na maleńkim ogniu około godziny aż koncentrat nieco zgęstnieje.

4

Następnie odstawiamy garnek w chłodne miejsce do wystudzenia (kilka godzin/cała noc).

5

Przelewamy całość przez sitko, ponownie doprowadzamy do wrzenia i przelewamy do wyparzonych butelek.

6

Dodajemy jako zaprawa smakowa do czerwonego wina lub w wersji bezalkoholowej rozcieńczamy gorącą wodą albo sokiem pomarańczowym. Możemy też przelać do ozdobnej butelki, przewiązać wstążką i podarować komuś w prezencie!

glogg – zaprawa do grzanego wina