Niezwykle proste, z trzech składników (plus proszek do pieczenia), szybkie, smaczne i obłędnie kruche! Niczego więcej nie oczekuję od ciasteczek do kawy. Dziś będzie krótko! Ciasteczka z mąki gryczanej, to mój nowy hit.
Te ciasteczka to odpowiedź na nieodpartą ochotę na małe co nieco. Są niezwykle kruche i mocno sezamowe w smaku. Z wyraźną nutą gryki.
Jeśli nie pasują Wam takie klimaty – zamieńcie mąkę gryczaną na inną (owsianą lub pszenną pełnoziarnistą, jeśli nie musicie unikać glutenu). Tahini można natomiast zastąpić masłem orzechowym – klasycznym z fistaszków lub z nerkowców czy migdałów.
składniki
sposób wykonania
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki – mleko dolewaj stopniowo zwracając uwagę, by ciasto nie stało się za rzadkie.
Odstaw ciasto w chłodne miejsce, aby stężało.
Następnie rozwałkuj ciasto podsypując mąką i wycinaj ciasteczka o dowolnych kształtach.
Piecz około 10 – 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C – wystudź przed jedzeniem!
ciasteczka wychodzą bardzo wytrawne, można je dosłodzić 4-5 łyżkami miodu lub cukru pudru.
Ingredients
Directions
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki – mleko dolewaj stopniowo zwracając uwagę, by ciasto nie stało się za rzadkie.
Odstaw ciasto w chłodne miejsce, aby stężało.
Następnie rozwałkuj ciasto podsypując mąką i wycinaj ciasteczka o dowolnych kształtach.
Piecz około 10 – 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C – wystudź przed jedzeniem!
ciasteczka wychodzą bardzo wytrawne, można je dosłodzić 4-5 łyżkami miodu lub cukru pudru.