Category, , DifficultyIntermediate
Yields1 Serving
Prep Time30 minsCook Time15 minsTotal Time45 mins

Niezwykle proste, z trzech składników (plus proszek do pieczenia), szybkie, smaczne i obłędnie kruche! Niczego więcej nie oczekuję od ciasteczek do kawy. Dziś będzie krótko! Ciasteczka z mąki gryczanej, to mój nowy hit.

Te ciasteczka to odpowiedź na nieodpartą ochotę na małe co nieco. Są niezwykle kruche i mocno sezamowe w smaku. Z wyraźną nutą gryki.

Jeśli nie pasują Wam takie klimaty – zamieńcie mąkę gryczaną na inną (owsianą lub pszenną pełnoziarnistą, jeśli nie musicie unikać glutenu). Tahini można natomiast zastąpić masłem orzechowym – klasycznym z fistaszków lub z nerkowców czy migdałów.

składniki

 150 g tahini lub masła orzechowego
 ½ cup napoju roślinnego lub mleka
 ½ cup mąki gryczanej
 ½ tsp proszku do pieczenia
 ewentualnie cukier lub miód do smaku

sposób wykonania

1

Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki – mleko dolewaj stopniowo zwracając uwagę, by ciasto nie stało się za rzadkie.

2

Odstaw ciasto w chłodne miejsce, aby stężało.

3

Następnie rozwałkuj ciasto podsypując mąką i wycinaj ciasteczka o dowolnych kształtach.

4

Piecz około 10 – 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C – wystudź przed jedzeniem!

Uwaga,
5

ciasteczka wychodzą bardzo wytrawne, można je dosłodzić 4-5 łyżkami miodu lub cukru pudru.

Ingredients

 150 g tahini lub masła orzechowego
 ½ cup napoju roślinnego lub mleka
 ½ cup mąki gryczanej
 ½ tsp proszku do pieczenia
 ewentualnie cukier lub miód do smaku

Directions

1

Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki – mleko dolewaj stopniowo zwracając uwagę, by ciasto nie stało się za rzadkie.

2

Odstaw ciasto w chłodne miejsce, aby stężało.

3

Następnie rozwałkuj ciasto podsypując mąką i wycinaj ciasteczka o dowolnych kształtach.

4

Piecz około 10 – 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C – wystudź przed jedzeniem!

Uwaga,
5

ciasteczka wychodzą bardzo wytrawne, można je dosłodzić 4-5 łyżkami miodu lub cukru pudru.

ciasteczka z mąki gryczanej