Szybkie, tanie, sycące i bardzo bardzo smaczne! Dania jednogarnkowe, to najlepszy pomysł na pożywny posiłek w ciągu zapracowanego tygodnia! Taki gulasz, a może leczo (?), to doskonała i szybka kolacja na ciepło albo gorące II śniadanie w pracy – pod warunkiem, że zapakujecie posiłek do termosu! Korzystajcie z sezonu na dynię – warto! Dziś u mnie leczo z dynią i soczewicą.
Tym razem w moim garnku wylądowały: świeżutka dynia prosto z działki, czerwona papryka, duża cebula, 2 ziemniaki i kolorowa soczewica – doskonałe źródło białka i błonnika. Wszystko skropiłam olejem i obficie doprawiłam aromatycznymi przyprawami.
składniki
sposób wykonania
Cebulę posiekaj i zrumień lekko na oleju dodając pod koniec obrany i posiekany czosnek.
Dynię i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę – ugotuj w niewielkiej ilości wody dodając w połowie gotowania wypłukane nasiona soczewicy.
Dodaj cebulę wraz z czosnkiem oraz zioła i duś całość około 20 minut.
Pod sam koniec dodaj pomidory.
Duś jeszcze kwadrans. Na końcu posól i dopraw do smaku.
Ingredients
Directions
Cebulę posiekaj i zrumień lekko na oleju dodając pod koniec obrany i posiekany czosnek.
Dynię i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę – ugotuj w niewielkiej ilości wody dodając w połowie gotowania wypłukane nasiona soczewicy.
Dodaj cebulę wraz z czosnkiem oraz zioła i duś całość około 20 minut.
Pod sam koniec dodaj pomidory.
Duś jeszcze kwadrans. Na końcu posól i dopraw do smaku.