Bardzo smaczne, bardzo sezonowe, do tego proste i sycące. Bez nabiału i mięsa, po drobnej modyfikacji mogą też być bez glutenu i bez jaj.
Nazwijcie to jak chcecie: ja wciąż nie wiem czy to są placki, kotlety czy burgery… Jak zwał tak zwał – zróbcie i wymyślcie dla nich nazwę.
Przepis jest na małą blaszkę – keksówkę lub dwie blachy drobnych kotlecików.
składniki
sposób wykonania
Kaszę ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Przykryj i odstaw do wystudzenia.
W tym czasie obierz dynię i zetrzyj ją na tarce o dużych oczkach.
Cebulę posiekaj drobno i podsmaż na patelni z dodatkiem oleju. Po kilku minutach dodaj do cebuli startą dynię oraz przyprawy (starty korzeń imbiru lub imbir suszony, kurkumę, czarny pieprz, odrobinę gałki muszkatołowej, papryczkę chilli i trochę soli, dorzuć też inne przyprawy, które według Ciebie mogą pasować).
Duś około 10 – 15 minut aż dynia odparuje. Mieszaj często, aby nic nie przypalić. Następnie dodaj kaszę jaglaną, pestki dyni oraz pokrojone w paseczki suszone pomidory i wszystko wymieszaj. Spróbuj masy i dopraw, jeśli to konieczne.
Dodaj jajka (lub aquafabę lub kisiel z siemienia lnianego w wersji bezjajecznej) oraz bułkę tartą (otręby lub zmielone płatki owsiane). Masa powinna być gęsta i zwarta, tak by po upieczeniu się nie rozpadała.
Formuj małe kotleciki i smaż je na patelni lub układaj na blaszce wyłożonej papierem i piecz w 180 st. C przez 30 minut.
Masę można także przełożyć do keksówki i upiec w formie wege pasztetu.
Do tego domowy keczup z cukinii lub świeże pomidory, chrzan albo ogórki kiszone! W wersji na ciepło sos szpinakowy!
Ingredients
Directions
Kaszę ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Przykryj i odstaw do wystudzenia.
W tym czasie obierz dynię i zetrzyj ją na tarce o dużych oczkach.
Cebulę posiekaj drobno i podsmaż na patelni z dodatkiem oleju. Po kilku minutach dodaj do cebuli startą dynię oraz przyprawy (starty korzeń imbiru lub imbir suszony, kurkumę, czarny pieprz, odrobinę gałki muszkatołowej, papryczkę chilli i trochę soli, dorzuć też inne przyprawy, które według Ciebie mogą pasować).
Duś około 10 – 15 minut aż dynia odparuje. Mieszaj często, aby nic nie przypalić. Następnie dodaj kaszę jaglaną, pestki dyni oraz pokrojone w paseczki suszone pomidory i wszystko wymieszaj. Spróbuj masy i dopraw, jeśli to konieczne.
Dodaj jajka (lub aquafabę lub kisiel z siemienia lnianego w wersji bezjajecznej) oraz bułkę tartą (otręby lub zmielone płatki owsiane). Masa powinna być gęsta i zwarta, tak by po upieczeniu się nie rozpadała.
Formuj małe kotleciki i smaż je na patelni lub układaj na blaszce wyłożonej papierem i piecz w 180 st. C przez 30 minut.
Masę można także przełożyć do keksówki i upiec w formie wege pasztetu.
Do tego domowy keczup z cukinii lub świeże pomidory, chrzan albo ogórki kiszone! W wersji na ciepło sos szpinakowy!