Yields1 Serving

Bardzo smaczne, bardzo sezonowe, do tego proste i sycące. Bez nabiału i mięsa, po drobnej modyfikacji mogą też być bez glutenu i bez jaj.

Nazwijcie to jak chcecie: ja wciąż nie wiem czy to są placki, kotlety czy burgery… Jak zwał tak zwał – zróbcie i wymyślcie dla nich nazwę.

Przepis jest na małą blaszkę – keksówkę lub dwie blachy drobnych kotlecików.

składniki

 1 cup suchej kaszy jaglanej
 1 kg dyni
 1 cebulapomiń w wersji lekkostarwnej
 2 jajasame białka w wersji lekkostarwnej
 3 tbsp bułki tartej
 1 garść pestek dyni lub słonecznikapomiń w wersji lekkostarwnej
 5 suszonych pomidorówpomiń w wersji lekkostarwnej
 imbir, kurkuma, chilli, sól, czarny pieprz, gałka muszkatołowapomiń ostre przyprawy w wersji lekkostarwnej

sposób wykonania

1

Kaszę ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Przykryj i odstaw do wystudzenia.

2

W tym czasie obierz dynię i zetrzyj ją na tarce o dużych oczkach.

3

Cebulę posiekaj drobno i podsmaż na patelni z dodatkiem oleju. Po kilku minutach dodaj do cebuli startą dynię oraz przyprawy (starty korzeń imbiru lub imbir suszony, kurkumę, czarny pieprz, odrobinę gałki muszkatołowej, papryczkę chilli i trochę soli, dorzuć też inne przyprawy, które według Ciebie mogą pasować).

4

Duś około 10 – 15 minut aż dynia odparuje. Mieszaj często, aby nic nie przypalić. Następnie dodaj kaszę jaglaną, pestki dyni oraz pokrojone w paseczki suszone pomidory i wszystko wymieszaj. Spróbuj masy i dopraw, jeśli to konieczne.

5

Dodaj jajka (lub aquafabę lub kisiel z siemienia lnianego w wersji bezjajecznej) oraz bułkę tartą (otręby lub zmielone płatki owsiane). Masa powinna być gęsta i zwarta, tak by po upieczeniu się nie rozpadała.

6

Formuj małe kotleciki i smaż je na patelni lub układaj na blaszce wyłożonej papierem i piecz w 180 st. C przez 30 minut.

7

Masę można także przełożyć do keksówki i upiec w formie wege pasztetu.

8

Do tego domowy keczup z cukinii lub świeże pomidory, chrzan albo ogórki kiszone! W wersji na ciepło sos szpinakowy!

Ingredients

 1 cup suchej kaszy jaglanej
 1 kg dyni
 1 cebulapomiń w wersji lekkostarwnej
 2 jajasame białka w wersji lekkostarwnej
 3 tbsp bułki tartej
 1 garść pestek dyni lub słonecznikapomiń w wersji lekkostarwnej
 5 suszonych pomidorówpomiń w wersji lekkostarwnej
 imbir, kurkuma, chilli, sól, czarny pieprz, gałka muszkatołowapomiń ostre przyprawy w wersji lekkostarwnej

Directions

1

Kaszę ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Przykryj i odstaw do wystudzenia.

2

W tym czasie obierz dynię i zetrzyj ją na tarce o dużych oczkach.

3

Cebulę posiekaj drobno i podsmaż na patelni z dodatkiem oleju. Po kilku minutach dodaj do cebuli startą dynię oraz przyprawy (starty korzeń imbiru lub imbir suszony, kurkumę, czarny pieprz, odrobinę gałki muszkatołowej, papryczkę chilli i trochę soli, dorzuć też inne przyprawy, które według Ciebie mogą pasować).

4

Duś około 10 – 15 minut aż dynia odparuje. Mieszaj często, aby nic nie przypalić. Następnie dodaj kaszę jaglaną, pestki dyni oraz pokrojone w paseczki suszone pomidory i wszystko wymieszaj. Spróbuj masy i dopraw, jeśli to konieczne.

5

Dodaj jajka (lub aquafabę lub kisiel z siemienia lnianego w wersji bezjajecznej) oraz bułkę tartą (otręby lub zmielone płatki owsiane). Masa powinna być gęsta i zwarta, tak by po upieczeniu się nie rozpadała.

6

Formuj małe kotleciki i smaż je na patelni lub układaj na blaszce wyłożonej papierem i piecz w 180 st. C przez 30 minut.

7

Masę można także przełożyć do keksówki i upiec w formie wege pasztetu.

8

Do tego domowy keczup z cukinii lub świeże pomidory, chrzan albo ogórki kiszone! W wersji na ciepło sos szpinakowy!

kotlety z kaszy jaglanej z dynią