Najprostsze i najszybsze słodkie co nie co - u mnie idealnie się sprawdzają jako przekąska na całodniowe wyprawy rowerowe. Kulki mocy z dodatkiem kokosa i kawy mogą być elementem lunchboxu do pracy albo zdrową alternatywą na słodkie zachcianki.
Ja zabieram je na całodniowe wyprawy rowerowe - sprawdź mój wpis o tym jak się przygotować do takiej wycieczki.
Bez glutenu, bez cukru, bez pieczenia.
Przeczytaj też jak przestać jeść słodycze, a przynajmniej mocno je ograniczyć >>klik<<
składniki
sposób wykonania
Wyjmij pestki z daktyli i zalej je mocną kawą. Odstaw na minimum 30 minut (możesz też włożyć wieczorem do lodówki na całą noc).
Migdały zmiksuj razem z wiórkami kokosowymi w malakserze.
Do zmielonych migdałów i wiórków dodaj odcedzone daktyle i zmiksuj ponownie. Dodaj kawy w proszku, jeśli chcesz by aromat kawowy był silniejszy.
Kawę wypij albo użyj do zrobienia domowej kawy mrożonej.
Z powstałej masy ulep kulki wielkości orzecha włoskiego (moje ważą 10 - 15 g). Połóż je na talerzyku i wstaw do lodówki, aby masa stężała.
Ingredients
Directions
Wyjmij pestki z daktyli i zalej je mocną kawą. Odstaw na minimum 30 minut (możesz też włożyć wieczorem do lodówki na całą noc).
Migdały zmiksuj razem z wiórkami kokosowymi w malakserze.
Do zmielonych migdałów i wiórków dodaj odcedzone daktyle i zmiksuj ponownie. Dodaj kawy w proszku, jeśli chcesz by aromat kawowy był silniejszy.
Kawę wypij albo użyj do zrobienia domowej kawy mrożonej.
Z powstałej masy ulep kulki wielkości orzecha włoskiego (moje ważą 10 - 15 g). Połóż je na talerzyku i wstaw do lodówki, aby masa stężała.