Yields11 Servings

Do jaj, do sałatki jarzynowej, do kanapki, jako baza do dipu lub jako samodzielna pasta do świeżych warzyw! Zastosowań majonezu jest mnóstwo, ale niestety – tłuszczu i kalorii także jest w nim całe mnóstwo… Żeby jednak nie odejmować sobie wszystkiego od ust podsuwam Wam pomysł na… jego lekki i całkowicie legalny zamiennik.

Niskotłuszczowy i bezcukrowy sos do sałatek, kanapek czy jaj! Bez syntetycznych przeciwutleniaczy, bez gumy guar, gumy ksantanowej, benzoesanu sodu czy konserwantu w postaci np. sorbinianu sodu! A nadal smaczny. 

Wszak Wielkanoc tuż tuż… więc warto zacząć kumulować przepisy na zdrowsze zamienniki nieśmiertelnych wielkanocnych dań czy dodatków! A zapewniam, że ten przepis przyda się Wam i to nie raz i nie tylko na wielkanocnym stole. Ze świeżymi warzywami jest doskonałą przekąską w pracy, zdaje egzamin na imprezie, pikniku. Świetnie imituje majonez w sałatkach lub na kanapce, a ma znacznie mniej kalorii od tradycyjnego majonezu.

składniki

 1 opakowanie serka wiejskiego
 1 jajko
 2 tsp musztardy (najlepiej domowej)
 1 tsp soku z cytryny i/lub kilka kropli octu winnego
 sól, pieprz (ew. inne dodatki jak chilli, szczypiorek czy czosnek)

sposób wykonania

1

Jajko gotujemy na twardo, przelewamy zimną wodą i obieramy.

2

Do blendera wrzucamy cały serek, łącznie ze śmietanką, pokrojone w ósemki jajko i musztardę.

3

Miksujemy aż do uzyskania gładkiej puszystej masy.

4

Doprawiamy octem, sokiem z cytryny, pieprzem i solą.

5

Mieszamy i chłodzimy w lodówce.

Nutrition Facts

Serving Size 1 łyżka

Servings 11


Amount Per Serving
Calories 28
% Daily Value *
Total Fat 1.4g3%
Cholesterol 21.4mg8%
Total Carbohydrate 0.8g1%
Protein 2.8g6%

* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.

 

Dla porównania ta sama gramatura (1 łyżka) tradycyjnego majonezu

ma 176 kcal i 20 g tłuszczu


Niezła różnica, co? 

 
 
Smacznego i na zdrowie!

Ingredients

 1 opakowanie serka wiejskiego
 1 jajko
 2 tsp musztardy (najlepiej domowej)
 1 tsp soku z cytryny i/lub kilka kropli octu winnego
 sól, pieprz (ew. inne dodatki jak chilli, szczypiorek czy czosnek)

Directions

1

Jajko gotujemy na twardo, przelewamy zimną wodą i obieramy.

2

Do blendera wrzucamy cały serek, łącznie ze śmietanką, pokrojone w ósemki jajko i musztardę.

3

Miksujemy aż do uzyskania gładkiej puszystej masy.

4

Doprawiamy octem, sokiem z cytryny, pieprzem i solą.

5

Mieszamy i chłodzimy w lodówce.

majonez light z serka wiejskiego