Category, , , DifficultyIntermediate
Yields1 Serving
Prep Time1 hrCook Time1 hr 30 minsTotal Time2 hrs 30 mins

Strucle makowe, to nieodłączny element Bożego Narodzenia! Bez kutii się obejdę, kluski z makiem mogą dla mnie nie istnieć, ale strucle… obowiązkowo. Zatem już dziś dzielę się z Wami swoim przepisem na domową masę makową. Zróbcie i zamroźcie, a przed świętami będziecie mieli mniej pracy. Masa makowa jest prosta w przygotowaniu - bez obaw 🙂

masa makowa – skład

Szerokim łukiem omijajcie te z puszki. Zawartość syropu glukozowo-fruktozowego, kwasu cytrynowego (regulator kwasowości) i karmelu (jako barwnik) naprawdę nie jest nam potrzebna ani do zdrowia ani do szczęścia. Niektóre masy makowe z puszki zawierają tylko 20 % maku i 10% bakalii… Reszta to cukier, syrop glukozowo-fruktozowy i woda. Czasem producenci dorzucają jeszcze sztuczne aromaty, skrobię i serwatkę w proszku i tym sposobem mamy „pyszne” wypełnienie naszego domowego ciasta!!! Brrr…

Naprawdę warto poświęcić jedno popołudnie i przygotować własną masę do kutii, strucli albo drożdżówek! Masa ta z całą pewnością nie będzie  „odchudzająca” czy też light, natomiast będzie zawierała tylko to co powinna zawierać. Żadnych zbędnych dodatków, konserwantów, regulatorów kwasowości czy sztucznych aromatów – tylko mak, miód i nasze ulubione bakalie!

Pamiętajcie, że czasem lepiej zjeść coś bardziej kalorycznego niż faszerować się wypełniaczami dodawanymi do sztucznie odchudzonych produktów!!

składniki

 500 g maku
 300 g miodu
 100 g masła
 250 g rodzynek
 30 g jagód goji
 50 g migdałów (ja dałam płatki, ale mogą być posiekane migdały)
 100 g różnych orzechów
 10 suszonych fig
 2 czubate łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (domowej)
 1 tbsp amaretto (ja dałam domowe z pestek moreli) ew. brandy, rum

sposób wykonania

1

Mak zalej wodą i gotuj ok. 30-40 minut. Uwaga, mak bardzo chłonie wodę i pęcznieje, więc gotuj go w dużym garnku i pilnuj, aby woda nie wyparowała.

2

Ugotowany mak odcedź dokładnie na sicie wyłożonym gazą (pieluchą tetrową) – jeśli masz czas zostaw mak na sicie na całą noc. Po tym czasie zmiel go dwukrotnie (niektórzy zalecają trzykrotne zmielenie maku – ja nigdy aż tyle cierpliwości nie miałam). Uwaga – można kupić mak mielony, to znacznie ułatwi pracę!

3

Jak mak będzie już gotowy przygotuj resztę.

4

Masło rozpuść razem z miodem w dużym garnku.

5

Następnie dodaj opłukane rodzynki i jagody goji, umyte i pokrojone w paski suszone figi, posiekane orzechy, skórkę pomarańczową, ew. inne bakalie, które lubisz oraz aromat – amaretto, brandy, rum, likier pomarańczowy…

6

Na koniec dorzuć zmielony mak. Całość dokładnie wymieszaj.

7

Wykorzystaj od razu lub ostudź i zamroź!

uwaga,
8

ilość i rodzaj bakalii są przykładowe, spokojnie możesz je zamienić pod kątem tego co lubisz lub co akurat masz w szafce, pomiń skórkę pomarańczową, jeśli jej nie lubisz a na jej miejsce dodaj pokrojone suszone morele lub daktyle albo więcej fig, jeśli nie masz orzechów włoskich daj laskowe lub brazylijskie 🙂

Nutrition Facts

Serving Size 1 łyżka


Amount Per Serving
Calories 115

Ingredients

 500 g maku
 300 g miodu
 100 g masła
 250 g rodzynek
 30 g jagód goji
 50 g migdałów (ja dałam płatki, ale mogą być posiekane migdały)
 100 g różnych orzechów
 10 suszonych fig
 2 czubate łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (domowej)
 1 tbsp amaretto (ja dałam domowe z pestek moreli) ew. brandy, rum

Directions

1

Mak zalej wodą i gotuj ok. 30-40 minut. Uwaga, mak bardzo chłonie wodę i pęcznieje, więc gotuj go w dużym garnku i pilnuj, aby woda nie wyparowała.

2

Ugotowany mak odcedź dokładnie na sicie wyłożonym gazą (pieluchą tetrową) – jeśli masz czas zostaw mak na sicie na całą noc. Po tym czasie zmiel go dwukrotnie (niektórzy zalecają trzykrotne zmielenie maku – ja nigdy aż tyle cierpliwości nie miałam). Uwaga – można kupić mak mielony, to znacznie ułatwi pracę!

3

Jak mak będzie już gotowy przygotuj resztę.

4

Masło rozpuść razem z miodem w dużym garnku.

5

Następnie dodaj opłukane rodzynki i jagody goji, umyte i pokrojone w paski suszone figi, posiekane orzechy, skórkę pomarańczową, ew. inne bakalie, które lubisz oraz aromat – amaretto, brandy, rum, likier pomarańczowy…

6

Na koniec dorzuć zmielony mak. Całość dokładnie wymieszaj.

7

Wykorzystaj od razu lub ostudź i zamroź!

uwaga,
8

ilość i rodzaj bakalii są przykładowe, spokojnie możesz je zamienić pod kątem tego co lubisz lub co akurat masz w szafce, pomiń skórkę pomarańczową, jeśli jej nie lubisz a na jej miejsce dodaj pokrojone suszone morele lub daktyle albo więcej fig, jeśli nie masz orzechów włoskich daj laskowe lub brazylijskie 🙂

masa makowa