Już jest młoda kapusta!!
Bigos z młodej kapusty, to coś co w tym czasie mogę jeść bez końca. Podobnie jak pachnące truskawki czy jajecznicę ze szparagami.
składniki
sposób wykonania
Wszystkie przyprawy (ziele angielskie, liście laurowe, pieprz czarny) wrzuć do małego garnuszka i zalej wodą – doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj na małym ogniu kilka minut.
W tym czasie przygotuj resztę składników.
Cebulę obierz i drobno posiekaj – podsmaż w dużym garnku na oleju (lub na pokrojonym w kostkę boczku, jeśli używasz).
W czasie gdy cebula się smaży przygotuj kapustę – umyj ją i ew. oberwij wierzchnie liście, jeśli są brzydkie i zniszczone. Następnie przekrój ją na pół i posiekaj.
Dodaj do podduszonej cebuli i zalej wodą z przyprawami. Przykryj i duś na małym ogniu około 30 minut. Od czasu do czasu można zamieszać, szczególnie gdy kapusta straci już na objętości.
Jeśli chcesz, to pod koniec duszenia (lub – ja tak często robię: następnego dnia, do pozostałej części kapusty) dodaj pokrojone w ósemkę pomidory.
Podawaj z młodymi ziemniakami obficie posypanymi posiekanym koperkiem.
Składniki
Wskazówki
Wszystkie przyprawy (ziele angielskie, liście laurowe, pieprz czarny) wrzuć do małego garnuszka i zalej wodą – doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj na małym ogniu kilka minut.
W tym czasie przygotuj resztę składników.
Cebulę obierz i drobno posiekaj – podsmaż w dużym garnku na oleju (lub na pokrojonym w kostkę boczku, jeśli używasz).
W czasie gdy cebula się smaży przygotuj kapustę – umyj ją i ew. oberwij wierzchnie liście, jeśli są brzydkie i zniszczone. Następnie przekrój ją na pół i posiekaj.
Dodaj do podduszonej cebuli i zalej wodą z przyprawami. Przykryj i duś na małym ogniu około 30 minut. Od czasu do czasu można zamieszać, szczególnie gdy kapusta straci już na objętości.
Jeśli chcesz, to pod koniec duszenia (lub – ja tak często robię: następnego dnia, do pozostałej części kapusty) dodaj pokrojone w ósemkę pomidory.
Podawaj z młodymi ziemniakami obficie posypanymi posiekanym koperkiem.