Proste w produkcji, tanie i chyba przez wszystkich lubiane. Małosolne ogórki, to hit początku lata. Co roku, od lat... Przeczytaj jak je zrobić i dlaczego warto!
przeczytaj dlaczego nie warto kisić w plastiku>>
ogórki kiszone - przepis
Czy wiesz, że... żywność fermentowana wykazuje probiotyczne i synbiotyczne właściwości poprawiające stan zdrowia?
przeczytaj więcej o zaletach kiszonek>>
składniki
sposób wykonania
Ogórki umyj dokładnie, jeśli są brudne wyszoruj szczoteczką.
Wodę zagotuj razem z solą.
Duże kamionkowe naczynie lub słój umyj dokładnie i ew. sparz (po upewnieniu się, że słój wytrzyma wrzątek...) - wiem co mówię, ostatnio straciłam tak wielki i niezwykle urodziwy słój 😉
W naczyniu układaj ogórki (ciasno) przekładając je obranymi ząbki czosnku, kawałkami obranego korzenia chrzanu, koprem, listkami laurowymi, korzeniem imbiru, liśćmi wiśni i czarnej porzeczki, całość zasyp ziarenkami gorczycy.
Ogórki wraz z przyprawami zalej wodą z solą - zwróć uwagę, by woda całkowicie przykryła ogórki.
Na wierzchu ogórków połóż mały talerzyk, który będzie chronił ogórki przed wypłynięciem na wierzch.
Po 2 - 3 dniach ogórki powinny już się nadawać do jedzenia jako małosolne. Z każdym dniem będą coraz bardziej ukiszone.
Szkoły są dwie: jeśli zalejesz ogórki gorącą wodą szybciej się ukiszą, jeśli chłodną będą gotowe po około 3 dniach.
temperatura kiszenia powinna się wahać między 18 a 22 st. C, nie powinna być niższa niż 15 i wyższa 25 st. C. Zbyt wysoka temperatura powoduje gnicie produktu, a zbyt niska hamuje proces kiszenia.
Ingredients
Directions
Ogórki umyj dokładnie, jeśli są brudne wyszoruj szczoteczką.
Wodę zagotuj razem z solą.
Duże kamionkowe naczynie lub słój umyj dokładnie i ew. sparz (po upewnieniu się, że słój wytrzyma wrzątek...) - wiem co mówię, ostatnio straciłam tak wielki i niezwykle urodziwy słój 😉
W naczyniu układaj ogórki (ciasno) przekładając je obranymi ząbki czosnku, kawałkami obranego korzenia chrzanu, koprem, listkami laurowymi, korzeniem imbiru, liśćmi wiśni i czarnej porzeczki, całość zasyp ziarenkami gorczycy.
Ogórki wraz z przyprawami zalej wodą z solą - zwróć uwagę, by woda całkowicie przykryła ogórki.
Na wierzchu ogórków połóż mały talerzyk, który będzie chronił ogórki przed wypłynięciem na wierzch.
Po 2 - 3 dniach ogórki powinny już się nadawać do jedzenia jako małosolne. Z każdym dniem będą coraz bardziej ukiszone.
Szkoły są dwie: jeśli zalejesz ogórki gorącą wodą szybciej się ukiszą, jeśli chłodną będą gotowe po około 3 dniach.
temperatura kiszenia powinna się wahać między 18 a 22 st. C, nie powinna być niższa niż 15 i wyższa 25 st. C. Zbyt wysoka temperatura powoduje gnicie produktu, a zbyt niska hamuje proces kiszenia.