Jestem fanką robienia przetworów. Kocham smażyć konfitury, trzy dni stać nad parującymi powidłami, siekać cebulę do sosów, przecierać pomidory, miksować orzechy na masło, kisić na tysiące sposobów ogórki (w tym roku wygrały te z imbirem!!) czy zalewać spirytusem dary lasu (czeremchę, jarzębinę, rokitnik…). U schyłku lata moja kuchnia jest zawalona słoikami, butelkami, a spod stołu wystaje balon z winem… Moi znajomi natomiast zamiast książek czy innych prezentów, o których marzą dostają ode mnie słoiki i buteleczki z pachnącą zawartością… Jeśli Wam to nie pasuje, to proszę o wyraźny znak sygnał.
Zatem, coby nie być gołosłowną spieszę donieść, że w słoiku zamknęłam kolejny bardzo smaczny zestaw!
Na gruntowe ogórki, to ostatni czas, wiec spieszcie się!
Sałatka pasuje idealnie do kanapek, będzie świetna do grillowanych dań (sprawdź jak zdrowo grillować>>). Smakuje też jako przekąska przed daniem głównym – doskonale pobudza apetyt. Jeśli lubicie ostre dodatki do dań głównych – trafiliście pod dobry adres.
Proporcje są oczywiście na oko, zanim zalejemy zalewą warzywa radzę ją spróbować czy nam odpowiada na ostrość i smakuje!
składniki
sposób wykonania
Warzywa umyć i pokroić w cienkie plastry. Natkę pietruszki posiekać.
Dodać sól i dokładnie wymieszać, zostawić na 2 godziny, aż puści sok (nie będzie nam potrzebny).
W tym czasie połączyć składniki zalewy i mocno podgrzać - zalewa nie musi się gotować.
Sałatkę upchnąć do słoików i zalać zalewą, zakręcić i zapasteryzować.
Składniki
Wskazówki
Warzywa umyć i pokroić w cienkie plastry. Natkę pietruszki posiekać.
Dodać sól i dokładnie wymieszać, zostawić na 2 godziny, aż puści sok (nie będzie nam potrzebny).
W tym czasie połączyć składniki zalewy i mocno podgrzać - zalewa nie musi się gotować.
Sałatkę upchnąć do słoików i zalać zalewą, zakręcić i zapasteryzować.