pasztet warzywny
Yields1 Serving

Roślinne pasztety zdominowały moją kuchnię! Są proste, szybkie i smaczne. Te z dodatkiem ziemniaków czy kaszy zastępują cały posiłek, także są dość częstym posiłkiem, który zabieram ze sobą do skonsumowania w pracy. Idealnie wpasowują się moją idee „niemarnowania jedzenia” – bo do środka mogę wrzucić resztki z lodówki, nad którymi nikt nie chce się zlitować. I mam dwa w jednym – czyste sumienie oraz smaczną kolację. Lubię pasztety, więc robię, a co!

Tym razem zapraszam na pasztet z kalafiora!

 

tu pozostałe pomysły na roślinne pasztety>>

Proporcje na jedną dużą foremkę (keksówka o długości 35 cm) lub dwie małe.

składniki

 1 kalafiorsame różyczki w wersji lekkostarwnej
 4 ziemniaki
 100 g suchej kaszy jaglanej
 ½ cup pestek dyni
 10 suszonych pomidorów (najlepiej z oleju)pomiń w wersji lekkostarwnej
 1 pęczek natki pietruszki
 2 ząbki czosnkupomiń w wersji lekkostarwnej
 sól, pieprz

sposób wykonania

1

Kalafiora podziel na różyczki i umyj dokładnie pod bieżącą wodą, ziemniaki obierz i pokrój na ćwiartki, następnie warzywa natrzyj olejem i wyłóż na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

2

Piecz około 30 minut w temp. 220 st. C, aż kalafior i ziemniaki będą miękkie.

3

W czasie, gdy warzywa się pieką ugotuj kaszę w lekko osolonej wodzie (zobacz jak ugotować kaszę jaglaną), umyj natkę pietruszki, upraż na suchej patelni pestki dyni oraz obierz czosnek.

4

Wszystkie składniki, wraz z upieczonymi warzywami zmiel w maszynce do mielenia lub przełóż do dużego naczynia i zmiksuj blenderem.

5

Dopraw do smaku i przełóż do foremki.

6

Piecz w temp. 200 st. C przez ok. 45 minut.

7

Wystudź dokładnie w blaszce przed pokrojeniem!

Ingredients

 1 kalafiorsame różyczki w wersji lekkostarwnej
 4 ziemniaki
 100 g suchej kaszy jaglanej
 ½ cup pestek dyni
 10 suszonych pomidorów (najlepiej z oleju)pomiń w wersji lekkostarwnej
 1 pęczek natki pietruszki
 2 ząbki czosnkupomiń w wersji lekkostarwnej
 sól, pieprz

Directions

1

Kalafiora podziel na różyczki i umyj dokładnie pod bieżącą wodą, ziemniaki obierz i pokrój na ćwiartki, następnie warzywa natrzyj olejem i wyłóż na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

2

Piecz około 30 minut w temp. 220 st. C, aż kalafior i ziemniaki będą miękkie.

3

W czasie, gdy warzywa się pieką ugotuj kaszę w lekko osolonej wodzie (zobacz jak ugotować kaszę jaglaną), umyj natkę pietruszki, upraż na suchej patelni pestki dyni oraz obierz czosnek.

4

Wszystkie składniki, wraz z upieczonymi warzywami zmiel w maszynce do mielenia lub przełóż do dużego naczynia i zmiksuj blenderem.

5

Dopraw do smaku i przełóż do foremki.

6

Piecz w temp. 200 st. C przez ok. 45 minut.

7

Wystudź dokładnie w blaszce przed pokrojeniem!

pasztet z kalafiora