Pasztet z kaszy jaglanej i kapusty kiszonej, to kolejny z moich roślinnych wariacji.
Warzywne pasztety, to coś co naprawdę lubię! Proste, szybkie, tanie, sycące, wypełnione warzywami i chrupiącymi pestkami. To doskonały pomysł na wartościowe II śniadanie lub lekką kolację. To także świetny pomysł na wykorzystanie resztek z lodówki czy obiadu – przeczytaj więcej o tym jak nie marnować jedzenia!
Dziś zapraszam na pasztet z kiszoną kapustą! To jedno z tych połączeń smakowych, które naprawdę lubię. Kwaśny, z dodatkiem suszonych pomidorów oraz z kaszą jaglaną, którą mogłabym jeść pod każdą postacią.
składniki
sposób wykonania
Kaszę jaglaną wypłucz na sitku i przełóż do garnka, zalej 1,5 szklanki wrzątku i zagotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie.
W tym czasie posiekaj cebulę i podsmaż ją na oleju, dodaj do cebuli posiekaną kapustę, pokrojone w paski suszone pomidory i przecier pomidorowy. Wymieszaj i duś pod przykryciem ok. 10 minut.
Podduszone warzywa przepuść przez maszynkę do mielenia lub zmiksuj blenderem na masę (nie musi być bardzo gładka) i wymieszaj z ugotowaną kaszą.
Dopraw kminkiem, ostrą papryką lub innymi ulubionymi ziołami i przełóż do małej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj wierzch i piecz przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Wystudź dokładnie przed wyjęciem z foremki.
źródło przepisu oryginalnego>>
Ingredients
Directions
Kaszę jaglaną wypłucz na sitku i przełóż do garnka, zalej 1,5 szklanki wrzątku i zagotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie.
W tym czasie posiekaj cebulę i podsmaż ją na oleju, dodaj do cebuli posiekaną kapustę, pokrojone w paski suszone pomidory i przecier pomidorowy. Wymieszaj i duś pod przykryciem ok. 10 minut.
Podduszone warzywa przepuść przez maszynkę do mielenia lub zmiksuj blenderem na masę (nie musi być bardzo gładka) i wymieszaj z ugotowaną kaszą.
Dopraw kminkiem, ostrą papryką lub innymi ulubionymi ziołami i przełóż do małej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj wierzch i piecz przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Wystudź dokładnie przed wyjęciem z foremki.