CategoryDifficultyBeginner
Yields1 Serving
Prep Time15 minsCook Time20 minsTotal Time35 mins

Czy ktoś kiedyś próbował zjeść pistacje w innej formie niż przekąska?? Zdecydowanie za rzadko dodaję te orzechy do dań głównych, sałatek czy wypieków… Nie wiem czy to się zmieni – nic nie obiecuję (spróbujcie obrać szklankę pistacji bez podjadania!), ale… mam naprawdę fajny przepis na bardzo proste i do tego przepyszne babeczki.

Słone pistacje fantastycznie kontrastują ze słodyczą gruszki. To naprawdę ciekawe połączenie! Muffiny są szybkie i proste w produkcji – bez brudzenia niezliczonej ilości naczyń. Spróbujcie koniecznie, będą w sam raz do jutrzejszej kawy.

składniki

 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub orkiszowej
 2 tsp proszku do pieczenia
 120 g masła klarowanego
 50 g cukru
 4 jajka
 100 g pistacji
 1 duża gruszka (lub jabłko)
 4 tbsp wody
 cynamon, odrobina soli

sposób wykonania

1

Masło roztop i lekko przestudź – zmiksuj lub rozbełtaj trzepaczką z jajami.

2

Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem, dodaj cukier, obrane z łupinek pistacje (można posiekać) i pokrojoną w kostkę gruszkę.

3

Wymieszaj dokładnie rozrzedzając ew. ciasto kilkoma łyżkami wody.

4

Formę do pieczenia muffin wyłóż papilotkami i nakładaj ciasto do około 3/4 wysokości (będzie rosło!), piecz ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C

Ingredients

 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub orkiszowej
 2 tsp proszku do pieczenia
 120 g masła klarowanego
 50 g cukru
 4 jajka
 100 g pistacji
 1 duża gruszka (lub jabłko)
 4 tbsp wody
 cynamon, odrobina soli

Directions

1

Masło roztop i lekko przestudź – zmiksuj lub rozbełtaj trzepaczką z jajami.

2

Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem, dodaj cukier, obrane z łupinek pistacje (można posiekać) i pokrojoną w kostkę gruszkę.

3

Wymieszaj dokładnie rozrzedzając ew. ciasto kilkoma łyżkami wody.

4

Formę do pieczenia muffin wyłóż papilotkami i nakładaj ciasto do około 3/4 wysokości (będzie rosło!), piecz ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C

pełnoziarniste muffinki z pistacjami