Czy ktoś kiedyś próbował zjeść pistacje w innej formie niż przekąska?? Zdecydowanie za rzadko dodaję te orzechy do dań głównych, sałatek czy wypieków… Nie wiem czy to się zmieni – nic nie obiecuję (spróbujcie obrać szklankę pistacji bez podjadania!), ale… mam naprawdę fajny przepis na bardzo proste i do tego przepyszne babeczki.
Słone pistacje fantastycznie kontrastują ze słodyczą gruszki. To naprawdę ciekawe połączenie! Muffiny są szybkie i proste w produkcji – bez brudzenia niezliczonej ilości naczyń. Spróbujcie koniecznie, będą w sam raz do jutrzejszej kawy.
składniki
sposób wykonania
Masło roztop i lekko przestudź – zmiksuj lub rozbełtaj trzepaczką z jajami.
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem, dodaj cukier, obrane z łupinek pistacje (można posiekać) i pokrojoną w kostkę gruszkę.
Wymieszaj dokładnie rozrzedzając ew. ciasto kilkoma łyżkami wody.
Formę do pieczenia muffin wyłóż papilotkami i nakładaj ciasto do około 3/4 wysokości (będzie rosło!), piecz ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C
Ingredients
Directions
Masło roztop i lekko przestudź – zmiksuj lub rozbełtaj trzepaczką z jajami.
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem, dodaj cukier, obrane z łupinek pistacje (można posiekać) i pokrojoną w kostkę gruszkę.
Wymieszaj dokładnie rozrzedzając ew. ciasto kilkoma łyżkami wody.
Formę do pieczenia muffin wyłóż papilotkami i nakładaj ciasto do około 3/4 wysokości (będzie rosło!), piecz ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C