To był impuls: o, została marna resztka mąki – zrobię ciasto! Piernik z konfiturą jak moja babcia... 🙂
Takie eksperymentalne ciasta powstałe podczas „sprzątania szafek kuchennych” są zazwyczaj najlepsze. Nauczyłam się jednak, że warto wtedy zapisywać dokładnie co i w jakich ilościach dodajemy, bo później często nie da się tego odtworzyć. Ostatki mąki pełnoziarnistej, resztka płatków z amarantusa, mąka kukurydziana o której istnieniu już dawno zapomniałam, do tego pamiątka z wakacji pod postacią słoika konfitury! Będzie wersja demo ciasta świątecznego!
Inspirowałam się przepisem Jamiego Olivera z zeszłorocznej książki Świąteczne przepisy, jednak dość mocno odeszłam od oryginału… Nie dałam suszonych owoców, piwa ani soku z mandarynki, obcięłam ilość cukru o połowę, no i mąki… tu z kolei poszalałam i zamiast jednej dałam aż trzy rodzaje!
składniki
sposób wykonania
Wszystkie mąki i płatki zmieszaj ze sobą (mix mąk i płatków można zastąpić 300 g mąki pełnoziarnistej) dodaj proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawy – wymieszaj.
W oddzielnej misce połącz konfiturę figową (można użyć wiśniowej) ze startym na tarce jabłkiem.
Masło zmiksuj na puszystą masę z cukrem. Następnie dodawaj stopniowo jajka (wciąż miksując), a na koniec wlej powoli mleko. Do powstałej masy wmieszaj łyżką konfiturę z jabłkiem oraz połącz całość z mieszanką mąk.
Przelej ciasto do natłuszczonej foremki i piecz około 2 godziny w temperaturze 150 st. C
Ingredients
Directions
Wszystkie mąki i płatki zmieszaj ze sobą (mix mąk i płatków można zastąpić 300 g mąki pełnoziarnistej) dodaj proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawy – wymieszaj.
W oddzielnej misce połącz konfiturę figową (można użyć wiśniowej) ze startym na tarce jabłkiem.
Masło zmiksuj na puszystą masę z cukrem. Następnie dodawaj stopniowo jajka (wciąż miksując), a na koniec wlej powoli mleko. Do powstałej masy wmieszaj łyżką konfiturę z jabłkiem oraz połącz całość z mieszanką mąk.
Przelej ciasto do natłuszczonej foremki i piecz około 2 godziny w temperaturze 150 st. C