Category, DifficultyIntermediate
Yields1 Serving
Prep Time20 minsCook Time2 hrsTotal Time2 hrs 20 mins

To był impuls: o, została marna resztka mąki – zrobię ciasto! Piernik z konfiturą jak moja babcia... 🙂

Takie eksperymentalne ciasta powstałe podczas „sprzątania szafek kuchennych” są zazwyczaj najlepsze. Nauczyłam się jednak, że warto wtedy zapisywać dokładnie co i w jakich ilościach dodajemy, bo później często nie da się tego odtworzyć. Ostatki mąki pełnoziarnistej, resztka płatków z amarantusa, mąka kukurydziana o której istnieniu już dawno zapomniałam, do tego pamiątka z wakacji pod postacią słoika konfitury! Będzie wersja demo ciasta świątecznego!

Inspirowałam się przepisem Jamiego Olivera z zeszłorocznej książki Świąteczne przepisy, jednak dość mocno odeszłam od oryginału… Nie dałam suszonych owoców, piwa ani soku z mandarynki, obcięłam ilość cukru o połowę, no i mąki… tu z kolei poszalałam i zamiast jednej dałam aż trzy rodzaje!

składniki

 70 g płatków z amarantusa
 150 g mąki kukurydzianej
 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
 400 g konfitury z fig
 200 ml mleka lub napoju roślinnego
 4 jajka
 2 tbsp miodu
 100 g cukru
 200 g masła
 1 jabłko
 1 tsp proszku do pieczenia
 3 tbsp kakao
 przyprawy korzenne (po 1 łyżeczce imbiru, cynamonu, ew. opakowanie przyprawy piernikowej)

sposób wykonania

1

Wszystkie mąki i płatki zmieszaj ze sobą (mix mąk i płatków można zastąpić 300 g mąki pełnoziarnistej) dodaj proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawy – wymieszaj.

2

W oddzielnej misce połącz konfiturę figową (można użyć wiśniowej) ze startym na tarce jabłkiem.

3

Masło zmiksuj na puszystą masę z cukrem. Następnie dodawaj stopniowo jajka (wciąż miksując), a na koniec wlej powoli mleko. Do powstałej masy wmieszaj łyżką konfiturę z jabłkiem oraz połącz całość z mieszanką mąk.

4

Przelej ciasto do natłuszczonej foremki i piecz około 2 godziny w temperaturze 150 st. C

Ingredients

 70 g płatków z amarantusa
 150 g mąki kukurydzianej
 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
 400 g konfitury z fig
 200 ml mleka lub napoju roślinnego
 4 jajka
 2 tbsp miodu
 100 g cukru
 200 g masła
 1 jabłko
 1 tsp proszku do pieczenia
 3 tbsp kakao
 przyprawy korzenne (po 1 łyżeczce imbiru, cynamonu, ew. opakowanie przyprawy piernikowej)

Directions

1

Wszystkie mąki i płatki zmieszaj ze sobą (mix mąk i płatków można zastąpić 300 g mąki pełnoziarnistej) dodaj proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawy – wymieszaj.

2

W oddzielnej misce połącz konfiturę figową (można użyć wiśniowej) ze startym na tarce jabłkiem.

3

Masło zmiksuj na puszystą masę z cukrem. Następnie dodawaj stopniowo jajka (wciąż miksując), a na koniec wlej powoli mleko. Do powstałej masy wmieszaj łyżką konfiturę z jabłkiem oraz połącz całość z mieszanką mąk.

4

Przelej ciasto do natłuszczonej foremki i piecz około 2 godziny w temperaturze 150 st. C

piernik z konfiturą figową