Ni z gruszki ni z pietruszki, czyli przepis na zupę krem...
Zimno i ciemno i zimno i mokro… przy życiu trzymają mnie dwie rzeczy. Fakt, że już za tydzień zacznie wydłużać się dzień oraz zupy! Gorące, rozgrzewające, gęste, sycące zupy! Kocham zupy! Wszelakie.
Dziś na biało.
Zupa ni z gruszki ni z pietruszki jest prosta i tania! Smaczna i sycąca. Aksamitna i gęsta. Doprawiona cytryną, gałką muszkatołową i czarnym pieprzem. Z czego jest zrobiona? Z pietruszki! A dla osłody dorzuciłam gruszkę i zmiksowałam całość blenderem. Voila!
Częstujcie się przepisem.
składniki
sposób wykonania
Pietruszki obierz i pokrój w grube plastry, wrzuć do garnka z oliwą.
Smaż na maleńkim ogniu kilka minut.
Po tym czasie dorzuć obraną i pokrojoną w kostkę gruszkę oraz świeżo zmielony pieprz i szczyptę soli. Podduś chwilę mieszając, aby nic się nie przypaliło.
Zalej warzywa bulionem (bulionu powinno być tyle, aby zakrył warzywa – inaczej zupa będzie za rzadka).
Gotuj jeszcze 10 – 15 minut aż pietruszka zmięknie.
Dolej mleko lub napój roślinny i dopraw do smaku.
Zmiksuj na gładki krem.
Podaj z prażonymi pestkami lub grzankami i obowiązkowo posiekaną natką pietruszki.
Jeśli macie mniej pietruszek, to dorzućcie kawałek selera albo ziemniaka.
Składniki
Wskazówki
Pietruszki obierz i pokrój w grube plastry, wrzuć do garnka z oliwą.
Smaż na maleńkim ogniu kilka minut.
Po tym czasie dorzuć obraną i pokrojoną w kostkę gruszkę oraz świeżo zmielony pieprz i szczyptę soli. Podduś chwilę mieszając, aby nic się nie przypaliło.
Zalej warzywa bulionem (bulionu powinno być tyle, aby zakrył warzywa – inaczej zupa będzie za rzadka).
Gotuj jeszcze 10 – 15 minut aż pietruszka zmięknie.
Dolej mleko lub napój roślinny i dopraw do smaku.
Zmiksuj na gładki krem.
Podaj z prażonymi pestkami lub grzankami i obowiązkowo posiekaną natką pietruszki.
Jeśli macie mniej pietruszek, to dorzućcie kawałek selera albo ziemniaka.