Kochani, święta za nieco ponad 2 tygodnie, myślę więc, że powoli możemy zacząć przygotowania. Przynajmniej teoretyczne! Dziś zatem sernik – niby wielkanocny, ale… bez jaj!
Sernik jaki jest każdy wie… A dla tych którzy nie wiedzą: ten tradycyjny zazwyczaj jest na tłustym serze i z przynajmniej 5 żółtkami. Nie byłabym sobą, gdybym nie zmodyfikowała tradycyjnego przepisu. Zatem, zapraszam Was na nieco inną wersję tego pysznego ciasta!
Dlaczego bez jaj?
W niektórych chorobach jaja nie są zalecane – tak się dzieje oczywiście w przypadku alergii, ale i w ostrych stanach chorobowych wątroby, trzustki czy kamicy pęcherzyka żółciowego, gdzie żółtka należy wykluczyć przynajmniej na kilka tygodni. Jaja są bez dwóch zdań niezwykle wartościowe, ale też tłuste, dość kaloryczne i bogate w cholesterol. Dlatego, nawet jeśli jesteśmy zdrowi warto rozsądnie rozplanować sobie posiłki z jajkami w te świąteczne dni. Ja wolę zrezygnować z jaj w serniku niż z tych w sałatce czy żurku!
przepis na tortownicę o średnicy 22 cm
składniki
sposób wykonania
Mąkę przesiej i zagnieć szybko z resztą składników.
Zagnieć kulę i włóż do torebki foliowej. Schowaj do lodówki na około 30 minut (ciasto w lodówce może leżeć nawet kilka dni, w zamrażarce kilka tygodni).
Następnie dno i boki blachy wyłóż papierem lub posmaruj masłem i wyłóż dokładnie ciastem, podpiecz w temperaturze 180 st. C ok. 20 minut.
Jako spód możesz też wykorzystać dowolny przepis na bezglutenowy spód z mojej strony.
Biały ser przepuść przez maszynkę. Uwaga, można użyć już zmielonego sera „z wiaderka”, „na sernik”, jednak często są one homogenizowane i nie zawsze nadają się do serników pieczonych. Zatem kupując ser czytaj uważnie etykiety lub poświęć na pieczenie nieco więcej czasu i zmiel ser własnoręcznie. Jeśli nie mamy maszynki ser można przepuścić przez praskę lub przetrzeć przez sitko.
Masło ubij na puszystą masę z ksylitolem i cukrem waniliowym (jeśli używasz), dodaj mąkę ziemniaczaną oraz mąkę pszenną (lub kaszę) i proszek do pieczenia.
Następnie stopniowo dodawaj zmielony ser oraz jogurt wciąż miksując.
Na upieczony wcześniej spód wyłóż masę serową.
Piecz z opcją góra-dół przez ok. 60 minut. Jeśli sernik nieco za bardzo się zrumieni przykryj wierz folią aluminiową, ale nie wyłączaj opcji grzania od góry.
Wystudź ciasto w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Ingredients
Directions
Mąkę przesiej i zagnieć szybko z resztą składników.
Zagnieć kulę i włóż do torebki foliowej. Schowaj do lodówki na około 30 minut (ciasto w lodówce może leżeć nawet kilka dni, w zamrażarce kilka tygodni).
Następnie dno i boki blachy wyłóż papierem lub posmaruj masłem i wyłóż dokładnie ciastem, podpiecz w temperaturze 180 st. C ok. 20 minut.
Jako spód możesz też wykorzystać dowolny przepis na bezglutenowy spód z mojej strony.
Biały ser przepuść przez maszynkę. Uwaga, można użyć już zmielonego sera „z wiaderka”, „na sernik”, jednak często są one homogenizowane i nie zawsze nadają się do serników pieczonych. Zatem kupując ser czytaj uważnie etykiety lub poświęć na pieczenie nieco więcej czasu i zmiel ser własnoręcznie. Jeśli nie mamy maszynki ser można przepuścić przez praskę lub przetrzeć przez sitko.
Masło ubij na puszystą masę z ksylitolem i cukrem waniliowym (jeśli używasz), dodaj mąkę ziemniaczaną oraz mąkę pszenną (lub kaszę) i proszek do pieczenia.
Następnie stopniowo dodawaj zmielony ser oraz jogurt wciąż miksując.
Na upieczony wcześniej spód wyłóż masę serową.
Piecz z opcją góra-dół przez ok. 60 minut. Jeśli sernik nieco za bardzo się zrumieni przykryj wierz folią aluminiową, ale nie wyłączaj opcji grzania od góry.
Wystudź ciasto w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Jaka średnica tortownicy do podanego przepisu?
22 cm 🙂
Sernik przepyszny 🙂
Dziękuje za przepis