Wy odpoczywaliście, ale Wasz żołądek… obawiam się, że jest całkiem poważnie przepracowany po świętach! Dlatego zróbcie sobie TO na śniadanie! Siemianka albo lnianka, zwana też owsianką bez płatków owsianych, to hit na diecie paleo, to także stały punkt każdego niemal poranka u osób lubujących się w śniadaniach białkowo-tłuszczowych. Nawet jeśli nie przepadacie za śniadaniami BT (jak ja, bo jestem zaraz po nich głodna!) i stronicie od diety paleo (jak ja), to niech to będzie Wasze antidotum na objedzenie i problemy trawienne, o które po trzech dniach za stołem nie trudno. Wasz żołądek na pewno będzie wdzięczny.
Przepis jest bardzo prosty i w dowolny sposób możecie go modyfikować. U mnie jako dodatek pojawiły się wiórki kokosowe (bo mam słoik świeżych pachnących!), ale może to być mak albo zmielone orzechy. Spróbujcie sami.
Wartość odżywcza w wersji z łyżką wiórków kokosowych i garścią malin.
W wersji lekkostrawnej użyjcie siemienia i ew. jabłka lub innych dobrze tolerowanych owoców.
składniki
sposób wykonania
Wodę zagotuj, a siemię lniane zmiel.
Zmniejsz gaz pod garnkiem z wodą, do gotującej się wody dodaj wiórki kokosowe (lub mak) oraz zmielone siemię lniane.
Mieszaj intensywnie i gotuj około 3 minut.
Wyłącz gaz i wymieszaj siemiankę ze zmielonymi orzechami.
Dodaj ulubione owoce i ew. posyp płatkami migdałowymi lub kokosowymi.
Zamiast wody można użyć napoju roślinnego lub mleka, ew. mleka kokosowego z puszki – w tym ostatnim przypadku kaloryczność śniadania znacząco wzrośnie.
jeśli stosujesz ten przepis w przypadku dolegliwości wątroby lub żołądka zrezygnuj z wiórków koksowych, a jako owoc wybierz delikatne jabłko - dorzuć także łyżeczkę zmielonych ziaren ostropestu
- Amount Per Serving
- Calories 172
- % Daily Value *
- Total Fat 12.4g20%
- Total Carbohydrate 14.3g5%
- Dietary Fiber 10.7g43%
- Protein 4.8g10%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.
Ingredients
Directions
Wodę zagotuj, a siemię lniane zmiel.
Zmniejsz gaz pod garnkiem z wodą, do gotującej się wody dodaj wiórki kokosowe (lub mak) oraz zmielone siemię lniane.
Mieszaj intensywnie i gotuj około 3 minut.
Wyłącz gaz i wymieszaj siemiankę ze zmielonymi orzechami.
Dodaj ulubione owoce i ew. posyp płatkami migdałowymi lub kokosowymi.
Zamiast wody można użyć napoju roślinnego lub mleka, ew. mleka kokosowego z puszki – w tym ostatnim przypadku kaloryczność śniadania znacząco wzrośnie.
jeśli stosujesz ten przepis w przypadku dolegliwości wątroby lub żołądka zrezygnuj z wiórków koksowych, a jako owoc wybierz delikatne jabłko - dorzuć także łyżeczkę zmielonych ziaren ostropestu