
Prosta, wyrazista w smaku – nie tylko dla wielbicieli kaparów! Idealna na świąteczny stół, imprezę karnawałową czy kolację. Do pracy raczej nie radzę jej zabierać… chyba, że Wam nie zależy na pracy i macie już na oku coś lepszego. Sałatka śledziowa z kaparami poleca się do wypróbowania!
Śledzi chyba nikomu przedstawiać nie trzeba! Ta tłusta ryba jest prawdziwą skarbnicą kwasów omega-3, witaminy D, E i A oraz selenu. Zawiera także witaminę B12, żelazo, cynk, jod czy miedź.
W kwestii kaloryczności: śledź świeży w 100 g (jeden płat) ma 161 kcal, marynowany 192 kcal, natomiast w oleju 301 kcal – jednak w kwestii śledzia nie przejmowałabym się aż tak kalorycznością! Korzyści zdrowotne związane z regularnym jedzeniem tej ryby przewyższają nad ew. minusami.
Dzięki obecności kwasów tłuszczowych omega–3 śledzie zapobiegają zakrzepom krwi, korzystnie wpływają na pracę mózgu, oraz obniżają stężenie cholesterolu. Ważne jednak jest to z czym te śledzie zjadasz… Tłusta śmietana czy majonez nie pomogą. Jako dodatek wybierz raczej olej tłoczony na zimno i warzywa. Koniecznie dopraw do smaku ziołami.
Przepis jest na 4 niewielkie porcje - wartość odżywcza na 1.
tu przepis na śledzie korzenne>>
składniki
sposób wykonania
Świeże śledzie namocz w zimnej wodzie przez 2-3 godziny.
Następnie (jeśli masz czas i możliwości) wypłucz śledzie pod bieżącą wodą i zalej je zalewą z gruszek lub śliwek w occie – jest kwaśna, dobrze doprawiona i lekko słodka. Takie moczenie przez około 12 – 24 godziny nada śledziom doskonały smak, jednak nie jest to konieczne – także nie martw się, jeśli nie masz takich smakołyków w swojej spiżarni.
Wymoczone śledzie pokrój w drobną kosteczkę i przełóż do miski.
Dodaj drobno posiekaną cebulę, grzybki i ogórki oraz kapary. Jeśli kapary są w zalewie octowej – przecedź je na sitku i wylej zalewę, w przypadku zalewy olejowej możesz jej użyć do śledzi.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i zalej olejem. Używając kaparów z marynowanym pieprzem nie ma konieczności doprawiania sałatki, jeśli masz zwykłe kapary – dodaj trochę świeżo zmielonego pieprzu. Przełóż całość do słoika i odstaw na minimum 24 godziny, aby smaki się przegryzły.
0 porcje
- Amount per serving
- Kalorie282
- % Dziennej wartości *
- Tłuszcz 20.6g27%
- Węglowodany 2.1g1%
- Błonnik 1.3g5%
- Białko 21g
- Wapń 73mg6%
- Vitamina D 9.5mcg48%
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Wskazówki
Świeże śledzie namocz w zimnej wodzie przez 2-3 godziny.
Następnie (jeśli masz czas i możliwości) wypłucz śledzie pod bieżącą wodą i zalej je zalewą z gruszek lub śliwek w occie – jest kwaśna, dobrze doprawiona i lekko słodka. Takie moczenie przez około 12 – 24 godziny nada śledziom doskonały smak, jednak nie jest to konieczne – także nie martw się, jeśli nie masz takich smakołyków w swojej spiżarni.
Wymoczone śledzie pokrój w drobną kosteczkę i przełóż do miski.
Dodaj drobno posiekaną cebulę, grzybki i ogórki oraz kapary. Jeśli kapary są w zalewie octowej – przecedź je na sitku i wylej zalewę, w przypadku zalewy olejowej możesz jej użyć do śledzi.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i zalej olejem. Używając kaparów z marynowanym pieprzem nie ma konieczności doprawiania sałatki, jeśli masz zwykłe kapary – dodaj trochę świeżo zmielonego pieprzu. Przełóż całość do słoika i odstaw na minimum 24 godziny, aby smaki się przegryzły.