Coś czuję, że każdy nas to zna… Niespodziewani goście nadchodzą, a w lodówce tylko światło albo inaczej: ochota na słodkie co nieco zazwyczaj dopada nas znienacka. Od braku cukru aż Cię skręca, a sezon na bikini nieubłaganie się zbliża… Jak żyć?
Zanim wyskoczysz do kiosku po batona zobacz czy w szafce nie poniewiera się: puszka ciecierzycy, zapomniana tabliczka gorzkiej czekolady, niedojedzone masło orzechowe (lub garść dowolnych orzechów i blender), mąka (ryżowa, z amarantusa, gryczana lub pełnoziarnista/razowa – jeśli nie musisz unikać glutenu) i jeszcze jakiś słodzik – melasa, miód, ew. garść daktyli.
Zaczynamy, za 20 minut będzie można parzyć kawę do ciasteczek!
Wegańskie (pod warunkiem, że nie użyjesz miodu) i bez glutenu, a do tego z czekoladą!
Szybkie ciasteczka z ciecierzycy się polecają.
składniki
sposób wykonania
Ugotowaną lub odsączoną z zalewy i opłukaną ciecierzycę z puszki zmiksuj na gładką masę w blenderze, stopniowo dodając masło orzechowe (ja dałam z nerkowców, ale z fistaszków czy migdałowe też będzie świetne) i melasę (u mnie z buraków cukrowych) lub miód.
Jak uzyskasz już jednolitą masę dodaj przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i posiekaną czekoladę - zamiast czekolady pasują też rodzynki lub posiekane orzechy (fistaszki, nerkowce).
Wymieszaj ciasto łyżką aż do połączenia wszystkich składników.
Blachę do pieczenia wyłóż papierem i nakładaj na nią masę ciasteczkową, przy pomocy łyżki. Spłaszczaj lekko masę przy pomocy dłoni lub widelca.
Piecz ciasteczka około 15 minut (max 20 minut) w piekarniku nagrzanym do 180st. C.
Postaraj się, aby ciasteczka wystygły przed spróbowaniem.
1 porcje
- Amount per serving
- Kalorie80
Składniki
Wskazówki
Ugotowaną lub odsączoną z zalewy i opłukaną ciecierzycę z puszki zmiksuj na gładką masę w blenderze, stopniowo dodając masło orzechowe (ja dałam z nerkowców, ale z fistaszków czy migdałowe też będzie świetne) i melasę (u mnie z buraków cukrowych) lub miód.
Jak uzyskasz już jednolitą masę dodaj przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i posiekaną czekoladę - zamiast czekolady pasują też rodzynki lub posiekane orzechy (fistaszki, nerkowce).
Wymieszaj ciasto łyżką aż do połączenia wszystkich składników.
Blachę do pieczenia wyłóż papierem i nakładaj na nią masę ciasteczkową, przy pomocy łyżki. Spłaszczaj lekko masę przy pomocy dłoni lub widelca.
Piecz ciasteczka około 15 minut (max 20 minut) w piekarniku nagrzanym do 180st. C.
Postaraj się, aby ciasteczka wystygły przed spróbowaniem.