Roślinne pasztety zdominowały moją kuchnię! Są proste, szybkie i smaczne. Te z dodatkiem ziemniaków czy kaszy zastępują cały posiłek, także są dość częstym posiłkiem, który zabieram ze sobą do skonsumowania w pracy. Idealnie wpasowują się moją idee „niemarnowania jedzenia” – bo do środka mogę wrzucić resztki z lodówki, nad którymi nikt nie chce się zlitować. I mam dwa w jednym – czyste sumienie oraz smaczną kolację. Lubię pasztety, więc robię, a co!
Tym razem zapraszam na pasztet z kalafiora!
tu pozostałe pomysły na roślinne pasztety>>
Proporcje na jedną dużą foremkę (keksówka o długości 35 cm) lub dwie małe.
składniki
sposób wykonania
Kalafiora podziel na różyczki i umyj dokładnie pod bieżącą wodą, ziemniaki obierz i pokrój na ćwiartki, następnie warzywa natrzyj olejem i wyłóż na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz około 30 minut w temp. 220 st. C, aż kalafior i ziemniaki będą miękkie.
W czasie, gdy warzywa się pieką ugotuj kaszę w lekko osolonej wodzie (zobacz jak ugotować kaszę jaglaną), umyj natkę pietruszki, upraż na suchej patelni pestki dyni oraz obierz czosnek.
Wszystkie składniki, wraz z upieczonymi warzywami zmiel w maszynce do mielenia lub przełóż do dużego naczynia i zmiksuj blenderem.
Dopraw do smaku i przełóż do foremki.
Piecz w temp. 200 st. C przez ok. 45 minut.
Wystudź dokładnie w blaszce przed pokrojeniem!
Ingredients
Directions
Kalafiora podziel na różyczki i umyj dokładnie pod bieżącą wodą, ziemniaki obierz i pokrój na ćwiartki, następnie warzywa natrzyj olejem i wyłóż na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz około 30 minut w temp. 220 st. C, aż kalafior i ziemniaki będą miękkie.
W czasie, gdy warzywa się pieką ugotuj kaszę w lekko osolonej wodzie (zobacz jak ugotować kaszę jaglaną), umyj natkę pietruszki, upraż na suchej patelni pestki dyni oraz obierz czosnek.
Wszystkie składniki, wraz z upieczonymi warzywami zmiel w maszynce do mielenia lub przełóż do dużego naczynia i zmiksuj blenderem.
Dopraw do smaku i przełóż do foremki.
Piecz w temp. 200 st. C przez ok. 45 minut.
Wystudź dokładnie w blaszce przed pokrojeniem!