Category, , DifficultyBeginner
Yields1 Serving
Total Time20 mins

Dziś pomysł na pastę kanapkową, czyli kolejny pomysł na „coś do chleba” zamiast nieśmiertelnej wędliny czy żółtego sera.

Zdrowa, prosta i naprawdę smakowita pasta z białej fasoli – w niektórych kręgach zwana również wege smalcem. Pasta jest świetnym dodatkiem do pieczywa, jak również – jako dip do warzyw pokrojonych w słupki. Ma dodatek chrupiącej cebulki oraz kwaskowatego jabłka. Jest naprawdę pycha!

Pastę, pomimo że jest banalnie prosta w wykonaniu warto zacząć robić znacznie wcześniej – 12 godzin warto przeznaczyć na moczenie* fasoli, a potem kolejne 12 godzin na przegryzienie się pasty.

Zatem do dzieła.

*jeśli korzystasz z suchych ziaren, w wersji ekspresowej użyj fasoli z puszki

składniki

 240 g ugotowanej białej fasoli
 1 kwaśne jabłko
 1 duża cebula
 1 tbsp oliwy lub oleju do smażenia
 majeranek, sól, pieprz, sos sojowy
  cup zimnej wody

sposób wykonania

1

Jeśli korzystasz z suchych ziaren fasoli namocz je na noc, następnego dnia wylej wodę i zalej świeżą (wody powinno być około 2 cm ponad poziom fasoli) – gotuj do miękkości soląc pod koniec gotowania.
Jeśli korzystasz z fasoli z puszki wypłucz ją dokładnie na sitku pod bieżącą wodą.

2

Posiekaj drobno cebulę i podsmaż ją na oliwie lub oleju – może lekko zbrązowieć. W połowie smażenia cebuli dorzuć umyte i pokrojone w kostkę jabłko. Duś razem kilka minut często mieszając. Pod koniec dodaj majeranek.

3

Ugotowaną fasolę zmiksuj w blenderze na gładką masę dolewając w razie konieczności nieco zimnej wody oraz dodając przyprawy – sól, pieprz, odrobinę sosu sojowego.

4

Do zmiksowanej fasoli dodaj cebulę z jabłkiem. Wymieszaj, tylko do połączenia składników. Fajnie jest jak w paście są wyczuwalne kawałki cebuli i jabłka, więc raczej nie miksuj już w blenderze całości.

5

Dopraw do smaku, jeśli to konieczne i wstaw do lodówki, aby pasta się przegryzła.

Nutrition Facts

Serving Size wartość odżywcza całości


Amount Per Serving
Calories 470
% Daily Value *
Total Fat 12g19%
Total Carbohydrate 60g20%
Dietary Fiber 16g64%
Protein 19.5g39%

* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.

Ingredients

 240 g ugotowanej białej fasoli
 1 kwaśne jabłko
 1 duża cebula
 1 tbsp oliwy lub oleju do smażenia
 majeranek, sól, pieprz, sos sojowy
  cup zimnej wody

Directions

1

Jeśli korzystasz z suchych ziaren fasoli namocz je na noc, następnego dnia wylej wodę i zalej świeżą (wody powinno być około 2 cm ponad poziom fasoli) – gotuj do miękkości soląc pod koniec gotowania.
Jeśli korzystasz z fasoli z puszki wypłucz ją dokładnie na sitku pod bieżącą wodą.

2

Posiekaj drobno cebulę i podsmaż ją na oliwie lub oleju – może lekko zbrązowieć. W połowie smażenia cebuli dorzuć umyte i pokrojone w kostkę jabłko. Duś razem kilka minut często mieszając. Pod koniec dodaj majeranek.

3

Ugotowaną fasolę zmiksuj w blenderze na gładką masę dolewając w razie konieczności nieco zimnej wody oraz dodając przyprawy – sól, pieprz, odrobinę sosu sojowego.

4

Do zmiksowanej fasoli dodaj cebulę z jabłkiem. Wymieszaj, tylko do połączenia składników. Fajnie jest jak w paście są wyczuwalne kawałki cebuli i jabłka, więc raczej nie miksuj już w blenderze całości.

5

Dopraw do smaku, jeśli to konieczne i wstaw do lodówki, aby pasta się przegryzła.

pasta z fasoli – wege smalec