Dziś pomysł na pastę kanapkową, czyli kolejny pomysł na „coś do chleba” zamiast nieśmiertelnej wędliny czy żółtego sera.
Zdrowa, prosta i naprawdę smakowita pasta z białej fasoli – w niektórych kręgach zwana również wege smalcem. Pasta jest świetnym dodatkiem do pieczywa, jak również – jako dip do warzyw pokrojonych w słupki. Ma dodatek chrupiącej cebulki oraz kwaskowatego jabłka. Jest naprawdę pycha!
Pastę, pomimo że jest banalnie prosta w wykonaniu warto zacząć robić znacznie wcześniej – 12 godzin warto przeznaczyć na moczenie* fasoli, a potem kolejne 12 godzin na przegryzienie się pasty.
Zatem do dzieła.
*jeśli korzystasz z suchych ziaren, w wersji ekspresowej użyj fasoli z puszki
składniki
sposób wykonania
Jeśli korzystasz z suchych ziaren fasoli namocz je na noc, następnego dnia wylej wodę i zalej świeżą (wody powinno być około 2 cm ponad poziom fasoli) – gotuj do miękkości soląc pod koniec gotowania.
Jeśli korzystasz z fasoli z puszki wypłucz ją dokładnie na sitku pod bieżącą wodą.
Posiekaj drobno cebulę i podsmaż ją na oliwie lub oleju – może lekko zbrązowieć. W połowie smażenia cebuli dorzuć umyte i pokrojone w kostkę jabłko. Duś razem kilka minut często mieszając. Pod koniec dodaj majeranek.
Ugotowaną fasolę zmiksuj w blenderze na gładką masę dolewając w razie konieczności nieco zimnej wody oraz dodając przyprawy – sól, pieprz, odrobinę sosu sojowego.
Do zmiksowanej fasoli dodaj cebulę z jabłkiem. Wymieszaj, tylko do połączenia składników. Fajnie jest jak w paście są wyczuwalne kawałki cebuli i jabłka, więc raczej nie miksuj już w blenderze całości.
Dopraw do smaku, jeśli to konieczne i wstaw do lodówki, aby pasta się przegryzła.
Serving Size wartość odżywcza całości
- Amount Per Serving
- Calories 470
- % Daily Value *
- Total Fat 12g19%
- Total Carbohydrate 60g20%
- Dietary Fiber 16g64%
- Protein 19.5g39%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.
Ingredients
Directions
Jeśli korzystasz z suchych ziaren fasoli namocz je na noc, następnego dnia wylej wodę i zalej świeżą (wody powinno być około 2 cm ponad poziom fasoli) – gotuj do miękkości soląc pod koniec gotowania.
Jeśli korzystasz z fasoli z puszki wypłucz ją dokładnie na sitku pod bieżącą wodą.
Posiekaj drobno cebulę i podsmaż ją na oliwie lub oleju – może lekko zbrązowieć. W połowie smażenia cebuli dorzuć umyte i pokrojone w kostkę jabłko. Duś razem kilka minut często mieszając. Pod koniec dodaj majeranek.
Ugotowaną fasolę zmiksuj w blenderze na gładką masę dolewając w razie konieczności nieco zimnej wody oraz dodając przyprawy – sól, pieprz, odrobinę sosu sojowego.
Do zmiksowanej fasoli dodaj cebulę z jabłkiem. Wymieszaj, tylko do połączenia składników. Fajnie jest jak w paście są wyczuwalne kawałki cebuli i jabłka, więc raczej nie miksuj już w blenderze całości.
Dopraw do smaku, jeśli to konieczne i wstaw do lodówki, aby pasta się przegryzła.