To już czwarty przepis na moim blogu na naleśniki… Czy ja lubię naleśniki?
Tym razem zapraszam na zielone naleśniki.
Tym razem chciałabym Wam zaproponować podwójnie fajny pomysł. Naleśniki nie dość, że są z pełnoziarnistej mąki orkiszowej, to jeszcze dzięki spirulinie mają piękny zielony kolor. Spirulina, to jedno z super food, które od pewnego czasu zagościło w mojej kuchni. Mocno zielony proszek dodaję do koktajli>>, ciasta>>, placków oraz… naleśników!
składniki
sposób wykonania
Wszystkie składniki zmiksuj blenderem lub mikserem i odstaw na kwadrans. Po tym czasie delikatnie wymieszaj łyżką i oceń konsystencję, jeśli ciasto jest za gęste (mąka pęcznieje) dolej wody.
Rozgrzej patelnię z małą ilością oleju i wlewaj odpowiednią porcję ciasta. Smaż naleśniki z obu stron i odkładaj na talerz przykrywając je folią, aby nie wyschły (jak wyschną będą się łamały).
Nadziewaj czym tylko chcesz – serkiem, szpinakiem, pesto, hummusem, pastą warzywną, mięsem albo dżemem. Naleśniki można mrozić – zarówno suche, jak i już z nadzieniem.
Do ciasta zamiast spiruliny możesz dodać sproszkowaną pokrzywę lub szpinak.
Ingredients
Directions
Wszystkie składniki zmiksuj blenderem lub mikserem i odstaw na kwadrans. Po tym czasie delikatnie wymieszaj łyżką i oceń konsystencję, jeśli ciasto jest za gęste (mąka pęcznieje) dolej wody.
Rozgrzej patelnię z małą ilością oleju i wlewaj odpowiednią porcję ciasta. Smaż naleśniki z obu stron i odkładaj na talerz przykrywając je folią, aby nie wyschły (jak wyschną będą się łamały).
Nadziewaj czym tylko chcesz – serkiem, szpinakiem, pesto, hummusem, pastą warzywną, mięsem albo dżemem. Naleśniki można mrozić – zarówno suche, jak i już z nadzieniem.
Do ciasta zamiast spiruliny możesz dodać sproszkowaną pokrzywę lub szpinak.