Orzeźwiające, odżywcze, pełne witamin, minerałów… Koktajle warzywno-owocowe, to coś za co kocham LATO!
Przed nami zapowiada się kilka naprawdę gorących i prawdziwie letnich dni, wykorzystajmy to!
To idealny moment, aby cieszyć się orzeźwiającymi owocowymi koktajlami.
DZIŚ PROPOZYCJA ZIELONA (kiwi, szpinak i świeżo wyciskany sok jabłkowy)
Kiwi, to skarbnica witaminy C, która jest silnym antyoksydantem pomaga zachować młodość na dłużej – wspomaga produkcję kolagenu w skórze i niweluje skutki stresu oksydacyjnego. Cynk obecny w owocach także chroni naszą skórę i wspomaga leczenie drobnych niedoskonałości skóry. Ciekawostką może być fakt, że kiwi zawiera też pewne ilości kwasów omega-3, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie naszego mózgu, hamują procesy zapalne, są niezbędne dla naszego narządu wzroku.
Szpinak, to beta-karoten, luteina, kwas foliowy, żelazo i witaminy K i C. To prawdziwa bomba antyoksydacyjna. Więcej o tym warzywie tu.
Jabłka orzeźwiają, chrupią i są SUPER! Bogactwo pektyn (zawartych głównie w skórce) wspomaga regulację flory bakteryjnej jelit. Pektyny neutralizują substancje toksyczne, wiążą metale ciężkie, wspomagają trawienie, zapobiegają zarówno zaparciom jak i biegunkom, obniżają poziom cholesterolu we krwi rozpuszczając go, opóźniają proces stwardnienia naczyń krwionośnych , więc działają przeciwmiażdzycowo, wpływają pobudzająco na pracę wątroby zmniejszając jej przekrwienie i jeszcze wiele wiele innych. Potas z kolei usprawnia pracę mięśnia sercowego, układu nerwowego i kostnego, a wzmacniając je przyspiesza przebieg rekonwalescencji po przebytych chorobach.
składniki
sposób przygotowania
Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze i ew. rozcieńcz wodą.
Pij od razu!