zupa jarzynowa, dietetyczny przepis
„Ta zupa to mistrzostwo świata!”
Jarzynowa, to zupa, po którą sięgam jak nie mam pomysłu na nic innego. Pełna warzyw i aromatycznych przypraw. Rozgrzewająca i sycąca oraz co najważniejsze – szybka w przygotowaniu! Dość wymówek, że nie masz czasu na długie stanie przy garach! Zupę z powodzeniem można przygotować na dwa dni. Ja na pewno wezmę ją jutro ze sobą do pracy – rozgrzewająca zupa na drugie śniadanie, to coś co lubię! Szczególnie zimą.
Przepis jest na 4 porcje, kaloryczność poniżej na 1 porcję.
a tu pozostałe przepisy na zupy>>
składniki
sposób wykonania
Do dużego garnka wlej 1,5 litra wody i dodaj przyprawy (można je wcześniej zmiażdżyć w moździerzu) – ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liść laurowy.
Jeśli robisz zupę na mięsie dodaj je na samym początku, do zimnej wody i powoli doprowadź do wrzenia.
Do wrzącego wywaru dodaj obrane warzywa – mogą być pokrojone na mniejsze kawałki: marchewkę, korzeń pietruszki, kawałek selera, por.
Gotuj na małym ogniu około 15 minut, następnie przecedź zupę.
Do wywaru dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę i fasolkę szparagową. W czasie kiedy ziemniaki z fasolką się gotują pokrój drobno mięso (jeśli zupa była na mięsie), a warzywa z wywaru zetrzyj na tarce.
Połącz wszystko w jednym garnku i dopraw do smaku kurkumą, solą, świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli gotujesz zupę w wersji wegetariańskiej dodaj na sam koniec masło.
Zupę podaj posypaną posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.
0 porcje
- Amount per serving
- Kalorie108
- % Dziennej wartości *
- Tłuszcz 2.5g4%
- Cholesterol 6.2mg3%
- Węglowodany 16.4g6%
- Błonnik 5g18%
- Białko 3.5g
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Wskazówki
Do dużego garnka wlej 1,5 litra wody i dodaj przyprawy (można je wcześniej zmiażdżyć w moździerzu) – ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liść laurowy.
Jeśli robisz zupę na mięsie dodaj je na samym początku, do zimnej wody i powoli doprowadź do wrzenia.
Do wrzącego wywaru dodaj obrane warzywa – mogą być pokrojone na mniejsze kawałki: marchewkę, korzeń pietruszki, kawałek selera, por.
Gotuj na małym ogniu około 15 minut, następnie przecedź zupę.
Do wywaru dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę i fasolkę szparagową. W czasie kiedy ziemniaki z fasolką się gotują pokrój drobno mięso (jeśli zupa była na mięsie), a warzywa z wywaru zetrzyj na tarce.
Połącz wszystko w jednym garnku i dopraw do smaku kurkumą, solą, świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli gotujesz zupę w wersji wegetariańskiej dodaj na sam koniec masło.
Zupę podaj posypaną posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.