Category, , DifficultyBeginner
Yields2 Servings

To jedno z moich kulinarnych wspomnień z dzieciństwa! Lekko cierpka, koniecznie z białym serem pokrojonym w kostkę lub kleksem gęstego jogurtu!! Cudowna zapowiedź lata! 

Przepis jest naprawdę banalny! Zróbcie koniecznie.

składniki

 1 pęczek rabarbaru
 3 cups wody
 1 tsp mąki ziemniaczanej
  biały ser lub jogurt
 grzanki do podania
 cukier do smaku

sposób wykonania

1

Rabarbar obieramy ze skórki i kroimy w mniejsze kawałki, gotujemy kilka minut w małej ilości wody – lekko ponad poziom rabarbaru. 2-3 szklanki - zależnie od tego jak duży pęczek rabarbaru mamy.

2

Następnie miksujemy blenderem, jeśli to konieczne, to rozrzedzamy odrobiną wody i ew. dosładzamy.

3

Zupę można nieco zagęścić. W tym celu z odrobiny mąki ziemniaczanej (pół łyżeczki na litr zupy) i kilku kropli zimnej wody sporządzamy zawiesinę i wlewamy do gotującej się zupy. Mieszamy energicznie, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia.

4

Schładzamy w lodówce i podajemy z grzankami, lanymi kluskami oraz serem twarogowym pokrojonym w kostkę lub gęstym jogurtem.

Nutrition Facts

Serving Size 1

Servings 2


Amount Per Serving
Calories 250
% Daily Value *
Total Fat 3.2g5%
Total Carbohydrate 37g13%
Dietary Fiber 11g44%
Protein 14g29%

* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.

 

 

Ingredients

 1 pęczek rabarbaru
 3 cups wody
 1 tsp mąki ziemniaczanej
  biały ser lub jogurt
 grzanki do podania
 cukier do smaku

Directions

1

Rabarbar obieramy ze skórki i kroimy w mniejsze kawałki, gotujemy kilka minut w małej ilości wody – lekko ponad poziom rabarbaru. 2-3 szklanki - zależnie od tego jak duży pęczek rabarbaru mamy.

2

Następnie miksujemy blenderem, jeśli to konieczne, to rozrzedzamy odrobiną wody i ew. dosładzamy.

3

Zupę można nieco zagęścić. W tym celu z odrobiny mąki ziemniaczanej (pół łyżeczki na litr zupy) i kilku kropli zimnej wody sporządzamy zawiesinę i wlewamy do gotującej się zupy. Mieszamy energicznie, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia.

4

Schładzamy w lodówce i podajemy z grzankami, lanymi kluskami oraz serem twarogowym pokrojonym w kostkę lub gęstym jogurtem.

zupa z rabarbaru