Jeśli postawiliście sobie za cel przekonać swoich znajomych, przyjaciół, rodzinę lub też samych siebie do jedzenia brukselki! Jesteście w dobrym miejscu!!
Dziś przychodzę do Was z kolejną propozycją sałatki z warzyw pieczonych. To sycące i niezwykle wartościowe danie – głównie ze względu na brukselkę! O tym przezdrowym, a zazwyczaj nielubianym warzywie pisałam w oddzielnym wpisie – tutaj sprawdź dlaczego warto się przeprosić z brukselką!
Sałatka z pieczonych warzyw jest doskonałym pomysłem na ostatnie dni zimy. To także fajny pomysł na danie dla kogoś kto twierdzi, że brukselki nie znosi! Sam tylko fakt, że to warzywo upieczecie z dodatkiem przypraw, a nie ugotujecie roztaczając po całym domu jej dość kontrowersyjny zapach sprawi, że smak brukselki zdecydowanie zyska! Spróbujcie koniecznie! Ja już mam na koncie jedną „nawróconą” tym sposobem osobę.
składniki
sposób wykonania
Brukselkę oczyść i pokrój na połówki.
Wymieszaj dokładnie ze składnikami marynaty (2 łyżki oliwy, rozgnieciony ząbek czosnku, świeżo zmielony pieprz, szczypta oregano oraz łyżeczka octu balsamicznego) i wyłóż na blaszkę do pieczenia.
Piecz około 30 minut w temp. 200 stopni C.
W tym czasie umyj i ew. porwij na mniejsze kawałki swój ulubiony mix sałat. To może być sama rukola, roszponka lub mieszanka kilku sałat.
Obierz i zetrzyj na grubych oczkach marchewkę (jeśli nie masz dodaj np. marynowane plastry buraka). Tutaj ogranicza Cię jedynie Twój smak, wybierz coś co zjesz ze smakiem.
Orzechy posiekaj na mniejsze kawałki.
Przygotuj sos do sałatki łącząc ze sobą gęsty jogurt, musztardę oraz odrobinę miodu na przełamanie smaku.
Upieczoną brukselkę przestudź trochę i wymieszaj z mixem sałat. Podaj z sosem.
Servings 1
- Amount Per Serving
- Calories 535
- % Daily Value *
- Total Fat 35.8g56%
- Total Carbohydrate 27.4g10%
- Dietary Fiber 14.5g58%
- Protein 18.7g38%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.
Ingredients
Directions
Brukselkę oczyść i pokrój na połówki.
Wymieszaj dokładnie ze składnikami marynaty (2 łyżki oliwy, rozgnieciony ząbek czosnku, świeżo zmielony pieprz, szczypta oregano oraz łyżeczka octu balsamicznego) i wyłóż na blaszkę do pieczenia.
Piecz około 30 minut w temp. 200 stopni C.
W tym czasie umyj i ew. porwij na mniejsze kawałki swój ulubiony mix sałat. To może być sama rukola, roszponka lub mieszanka kilku sałat.
Obierz i zetrzyj na grubych oczkach marchewkę (jeśli nie masz dodaj np. marynowane plastry buraka). Tutaj ogranicza Cię jedynie Twój smak, wybierz coś co zjesz ze smakiem.
Orzechy posiekaj na mniejsze kawałki.
Przygotuj sos do sałatki łącząc ze sobą gęsty jogurt, musztardę oraz odrobinę miodu na przełamanie smaku.
Upieczoną brukselkę przestudź trochę i wymieszaj z mixem sałat. Podaj z sosem.