Kategoria, , TrudnośćŁatwy
Porcje1 Porcja
Czas przygotowania2 minutCzas gotowania5 minutCzas całkowity7 minut

Pierwszy na blogu pomysł na dressing do sałatki, ale startuję z przytupem! Sos sałatkowy z masłem orzechowym, to mistrzostwo świata.

Ja użyłam go do klasycznej sałatki obiadowej, ale pasuje do wielu surówek czy sałatek warzywnych, jak i owocowych… Moja sałatka składała się z kapusty pekińskiej, cykorii, świeżej marchewki pokrojonej w cienkie plasterki oraz jabłka.

Z racji że blendera u mnie brak (tak, tak – jestem aktualnie chyba jedyną blogerką kulinarną bez blendera, thermomixa czy innych takich wypasów), korzystam z gotowców, badając przy okazji rynek. Tym razem trafił do mnie godny polecenia zawodnik. Z czystym sumieniem Wam polecam chrupiące masło crunchy - wersja z Primavika ma w składzie tylko orzeszki!!! Żadnego oleju (ani palmowego, ani jakiegokolwiek innego), ani grama soli, cukru czy innych niepotrzebnych dodatków! Fajnie, co nie? Można bez obaw pałaszować.

Dlaczego warto dodać trochę tłuszczu do warzyw?

Tłuszcze w sałatkach warzywnych chronią witaminy zawarte w warzywach przed utlenianiem. Ponad to zapewniają odpowiednie wchłanianie i przechowywanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak witaminy A, E, D i K, które naturalnie występują w warzywach.

składniki

 1 czubata łyżka masła orzechowego (najlepiej crunchy albo z ostrą papryką lub pieprzem)
 ½ łyżeczka startego korzenia imbiru
 1 ząbek czosnku
 1 łyżki stołowe octu winnego
 1 łyżki stołowe melasy lub miodu (można pominąć)
 2 łyżki stołowe oleju rzepakowego lub oliwy

sposób wykonania

1

Czosnek (można dać więcej, jeśli lubisz) obierz i posiekaj drobno.

2

Imbir obierz i zetrzyj na tarce albo posiekaj (można zastąpić odrobiną suszonego).

3

Wszystkie składniki sosu włóż do słoika (lub blendera, jeśli takowy posiadasz) i dokładnie wymieszaj (w szczelnie zamkniętym słoiku) lub zmiksuj (blenderem).

4

Spróbuj czy sos jest smaczny i w razie konieczności dopraw do smaku dodając pieprz lub więcej octu. Jeśli sos jest za gęsty rozcieńcz go odrobiną wody lub oleju.

5

Ocet winny można zastąpić octem ryżowym, ew. sokiem z cytryny lub limonki.

Wartość odżywcza

Ilość na porcję
Kalorie 131
% Dziennej wartości *
Tłuszcz 1.5g3%
Węglowodany 4.8g2%
Błonnik 1.3g6%
Białko 3.7g8%

* * Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 1 czubata łyżka masła orzechowego (najlepiej crunchy albo z ostrą papryką lub pieprzem)
 ½ łyżeczka startego korzenia imbiru
 1 ząbek czosnku
 1 łyżki stołowe octu winnego
 1 łyżki stołowe melasy lub miodu (można pominąć)
 2 łyżki stołowe oleju rzepakowego lub oliwy

Wskazówki

1

Czosnek (można dać więcej, jeśli lubisz) obierz i posiekaj drobno.

2

Imbir obierz i zetrzyj na tarce albo posiekaj (można zastąpić odrobiną suszonego).

3

Wszystkie składniki sosu włóż do słoika (lub blendera, jeśli takowy posiadasz) i dokładnie wymieszaj (w szczelnie zamkniętym słoiku) lub zmiksuj (blenderem).

4

Spróbuj czy sos jest smaczny i w razie konieczności dopraw do smaku dodając pieprz lub więcej octu. Jeśli sos jest za gęsty rozcieńcz go odrobiną wody lub oleju.

5

Ocet winny można zastąpić octem ryżowym, ew. sokiem z cytryny lub limonki.

sos sałatkowy z masłem orzechowym