bez glutenu / ciastka, muffiny / dla dzieci / potrzebny piekarnik / PRZEPISY / słodkości / wielkanoc
Zazwyczaj robię babę drożdżową – to jedno z moich ulubionych ciast! Jednak tym razem coś mnie podkusiło, żeby spróbować czegoś innego! Padło na „klasykę gatunku”, czyli najzwyklejszą w świecie babkę piaskową… Nie byłabym jednak sobą, gdybym tak po prostu poszła do kuchni i upiekła ciasto wg przepisu 😉 Tradycyjnie już zamieniłam kilka produktów.
Zamiana mąki pszennej, to u mnie standard. Już dawno zrezygnowałam z pszenicy w wypiekach. Tu główne skrzypce gra mąka owsiana – pasuje doskonale! Cukier tradycyjnie obcięłam o połową – ciasto i tak jest słodkie! A dodatkowo do części ciasta dodałam łyżeczkę spiruliny… i tak oto powstała wiosennie zielona babka piaskowa.
Idealna na Wielkanoc! (chociaż drożdżowe i tak zrobię…) 😉
zielona babka z mąki owsianej
przepis na dużą formę do babki
- 150 g mąki owsianej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 4 jaja
- 100 g cukru
- 180 g masła klarowanego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki soku z cytryny lub limonki
- 1 łyżeczka spiruliny
- tłuszcz do wysmarowania blachy
najpierw uwagi 🙂
- spirulinę można zamienić na sproszkowaną pokrzywę lub herbatę matcha albo coś w innym kolorze: proszek buraczany lub sproszkowane owoce np. jagody (można użyć także świeżych owoców lub warzyw, ale ciasto będzie miało wtedy inną konsystencję!).
- masło klarowane można zamienić na olej kokosowy
- mąkę owsianą można zamienić na orkiszową, pszenną pełnoziarnistą, ziemniaczaną lub mix mąk bezglutenowych
- cukier można zamienić na erytrol lub ksylitol – można dać go więcej, jeśli wolisz słodsze ciasta
- soku z limonki/cytryny nie jest obowiązkowy, ale wg mnie lepiej go nie pomijać – szczególnie w zielonej części ciasta
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nastaw na 180 st. C, foremkę wysmaruj olejem kokosowym lub masłem.
Masło rozpuść i lekko przestudź, następnie połącz z sokiem z cytryny. Mąki przesiej do jednej miski z proszkiem do pieczenia. Jaja ubij z cukrem na puszystą masę (około 10 minut). Do ubitych jaj dodaj przesiane mąki z proszkiem i wymieszaj. Następnie wlej rozpuszczone masło oraz sok z cytryny – dokładnie wymieszaj całość mikserem lub łyżką.
Do przygotowanej wcześniej foremki wlej 3/4 ciasta, resztę wymieszaj z łyżeczką spiruliny. Zieloną masę wylej równomiernie na wierzch ciasta.
Wstaw foremkę do nagrzanego piekarnika i piecz około 40 – 45 minut (do suchego patyczka). Wystudź w foremce!
Smacznego 🙂
-
Jak oswoić Hashimoto | e-book69,00 zł
-
Jak jeść więcej warzyw21,99 zł
Pyszny przepis – koniecznie muszę wypróbować, chociaż jeśli chodzi o ciasta, to jestem kompletnym beztalenciem. Mam dwa popisowe ciasta, które zawsze mi się udają, i tyle moich szaleństw. 😉 (Za to szaleję w kuchni, jeśli chodzi o dania główne – tyle mojego).
Zastanawiałam się, czym to tak zazieleniłaś, jak tylko zbaczyłam to ciacho na insta 😉 Początkowo stawiałam na szpinak, a tu taka niespodzianka. Bomba! 🙂
Tak się składa, że ostatnio dostałam opakowanie spiruliny gratis podczas zakupów i zastanawiałam się co mogę z nią zrobić 😛 Teraz już wiem! Zaskoczę wszystkich tym nietypowym kolorem babki. Jak dobrze, że trafiłam dziś na ten przepis! 🙂
Fajny gratis! 🙂
Dodawaj ją także do koktajli – tylko ostrożnie z ilością! Ma intensywny smak! Jak dodasz za dużo to zepsujesz całe ciasto czy koktajl 🙂
Zielone ciasto, cóż, ciekawie to wygląda na pewno 🙂 interesujący pomysł
Świetny przepis plus cenne wskazówki – rewelacja! Przyznam, że wizualnie babka prezentuje się ciekawie, choć ta zieleń nie kojarzy się zbyt słodko. Ale po przeczytaniu listy składników każdy lubiący zdrowo się najeść czytelnik na pewno wykorzysta ten przepis w swojej kuchni!
Wygląda super! Bardzo ciekawa propozycja na święta 🙂
Dziękuję! Wypróbujesz ten przepis?
Może już nie w tym roku na święta, ale pewnie kiedyś tak 🙂
Wyglada imponująco 🙂
Ale czad z tą kolorową babką, nigdy bym na to nie wpadła.
Proste modyfikacje, a jak wiele zmieniają w wyglądzie i smaku ciasta. 😉
i oczywiście w wartości odżywczej 😉
[…] które od pewnego czasu zagościło w mojej kuchni. Mocno zielony proszek dodaję do koktajli, ciasta>>, placków oraz… […]
[…] Babka owsiana zielona>> […]
[…] zielone ciasto owsiane […]
a może być zamiast spiruliny młody zielony, sproszkowany jęczmień. kupiłam i stoi, nie wiem do czego używać.
dzięki. mam w domu jeszcze jeden produkt, który stoi i nie wiem co z nim zrobić. mąka z cieciorki 🙂
no właśnie nie smakują mi 🙁
i co jeszcze?