DOMOWE BATONY MUSLI GRYCZANE

Domowe batony musli – coś co tygryski lubią najbardziej! To pożywna przekąska w trakcie wycieczki lub po treningu, słodka przerwa w trakcie dnia, fajny pomysł na śniadanie (wystarczy pokruszyć baton do jogurtu), to po prostu dobry wybór niezależnie od okoliczności!

Batony robi się błyskawicznie. Przepis można zmodyfikować nie tylko w zależności od dostępności poszczególnych produktów, ale i w zależności od tego czy mamy piekarnik czy też nie!
Płatki gryczane śmiało zamień na owsiane czy żytnie. Orzechy czy pestki – użyj swoich ulubionych lub tych, których masz aktualnie nadmiar w kuchni. Pamiętaj jednak, że w trakcie pieczenia kwasy omega-3 obecne w niektórych orzechach zostaną utracone, więc jeśli planujesz batony piec nie używaj orzechów włoskich (są najbogatsze w te związki).  Daktyle nadają nie tylko słodkość batonom, mają wpływ także na ich konsystencję. Myślę, że można je ew. zastąpić startym lub uduszonym jabłkiem. Do batonów można dodać także ekspandowane nasiona zbóż czy  posiekaną gorzką czekoladę.

DOMOWE BATONY MUSLI – przepis

przepis na całą blaszkę – duża keksówka

  • 100 g płatków gryczanych
  • 85 g orzechów (laskowych, brazylijskich, migdałów itp.)
  • 70 g wiórków kokosowych
  • 25 g daktyli
  • 30 g nasion goji
  • 30 g pestek dyni
  • szklanka mleka lub napoju roślinnego (w u mnie “mleko” ryżowe)
  • 50 g miodu lub melasy

Płatki, wiórki, orzechy i pestki podprażyć w piekarniku lub na patelni do lekkiego zrumienienia (około 10 minut mieszając od czasu do czasu). W tym czasie pokroić na mniejsze części owoce suszone i namoczyć w mleku (roślinne lub krowie). Podprażone płatki z orzechami przełożyć do blendera i zmiksować (nie na całkowicie gładko, można pozostawić nieco większe kawałki orzechów). Połączyć płatki z owocami i dodać miód. Wymieszać dokładnie i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie wyrównać wierzch.

i teraz masz do wyboru:

1. podpiec około 15 minut w 180 st. C
lub
2. przykryć folią i wstawić na całą noc do lodówki

Po upieczeniu i dokładnym wystudzeniu lub po całonocnym chłodzeniu w lodówce pokrój batony na dowolne kształty. U mnie jedna sztuka miała około 45 g co dało 135 kcal 🙂

Justyna M. JAKUBIK

Justyna M. JAKUBIK

dietetyk kliniczny i wykładowca akademicki

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

19 komentarzy

  1. Super dzieciaczki

    Gdybym miała czas chętnie bym je zrobiła 🙂

    Odpowiedz
    • Justyna

      Nie są czasochłonne, a mieszanie składników, to też świetna zabawa dla dzieciaków 🙂

      Odpowiedz
  2. Klinika Zdrowego Jedzenia

    Nie jem słodyczy od roku, ale jak najdzie mnie ochota to zrobię te wg Twojego przepisu 😉

    Odpowiedz
  3. Och Wychowanie

    Super przepis, dzięki 🙂

    Odpowiedz
  4. Motyw Kobiety

    wspaniały przepis! zapisuję, gdy już będę mogła je jeść, zrobię na pewno!!

    Odpowiedz
  5. Mama Migotka

    wydaje się proste w wykonaniu, zrobie je przy najbliższej okazji 🙂

    Odpowiedz
    • Justyna

      Są naprawdę banalnie proste – warto spróbować 🙂

      Odpowiedz
  6. Justyna

    Bardzo przydatny przepis . Dość z niezdrowymi słodyczami.
    Zapraszam

    Odpowiedz
  7. | Z naciskiem na szczęście

    Czemu ja zawsze wpadam do Ciebie wieczorem? I zawsze robię się głodna 🙂
    Batony jak zawsze wyglądają apetycznie 🙂
    Buziaki

    Odpowiedz
  8. Mama Calineczki

    Zawsze chciałam sprobować zrobić swoje batony musli, ale nie wiedziałam jak się za to zabrać. Wypróbuję Twój przepis. 😀 Wyglądają pysznie. 😀

    Odpowiedz
    • Justyna

      Super, że trafiłam z przepisem – powodzenia!

      Odpowiedz
  9. Marysia

    Uwielbiam takie propozycje, koniecznie muszę wypróbować ten przepis 😉

    Odpowiedz
  10. elka

    Musli to mój przysmak od dawna. Przepis jak najbardziej trafiony, bo gryczane przysmaki to bogactwo dobrej energii.

    Odpowiedz
    • Justyna

      Dobra energia i ile smaku!! Uwielbiam wszystko co gryczane 🙂

      Odpowiedz
  11. Katarzyna Wójcik Respendowicz

    Mniam, wyglądają dobrze:)

    Odpowiedz

Funkcja trackback/Funkcja pingback

  1. POMYSŁY NA DRUGIE ŚNIADANIE DO SZKOŁY - Zdrowo Najedzeni - […] propozycja numer 5 – sałatka z pęczaku i buraków klik z pestkami dyni do posypania oraz baton gryczany klik…
  2. MOCNE WŁOSY BEZ SUPLEMENTACJI - Zdrowo Najedzeni - […] na samej górze: gryczane batony bez pieczenia oraz sałatka z pęczaku i […]
  3. SŁODKOŚCI BEZ CUKRU - Zdrowo Najedzeni - […] słodyczy jestem dość liberalna! Wolę, aby w diecie – nawet redukcyjnej pojawił się np. zbożowy baton o nienagannym składzie…
  4. LEGALNE SŁODYCZE – Zdrowo Najedzeni - […] słodyczy jestem dość liberalna. Wolę, aby w diecie – nawet redukcyjnej pojawił się np. zbożowy baton o nienagannym składzie…

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

%d bloggers like this: