Sałatka z brukselki… to coś co mnie zaskoczyło! A zaczęło się od zastanawiania się czy można wykorzystać pistacje w sposób inny niż schrupanie ich na surowo podczas oglądania filmu 😉

Szybki, oryginalny i naprawdę smaczny pomysł na sałatkę z brukselki.

 

BRUKSELKA

sałatka z brukselki z jabłkiem i pistacjami

  • 150 g brukselki
  • 1/2 jabłka
  • garstka obranych i uprażonych pistacji
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Brukselkę pokrój na ćwiartki i wrzuć na rozgrzany olej, podduś chwilę bez przykrycia aż zmięknie.
Czosnek posiekaj drobno lub przepuść przez praskę, jabłko umyj i pokrój w kostkę wraz ze skórką, pistacje obierz ze skorupki – wszystkie składniki wymieszaj delikatnie ze sobą i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Zjadaj na ciepło!

 

a tu przeczytasz o tym dlaczego warto włączyć brukselkę do swojego menu>>

 

 

  1. Nie sądziłam, że można połączyć brukselkę z pistacjami i jabłkiem – ale ja jeszcze mało o gotowaniu i smaku wiem 😉 Cały czas rozszerzam horyzonty więc sałatkę zapisuję w tych „do zrobienia” 🙂

Leave a Reply