Idealne do kawy, jako (mało) słodkie II śniadanie, na piknik… Szybkie, smaczne, pełnoziarniste, z dowolnymi (najlepiej kwaśnymi) owocami lub domowym dżemem i z czekoladą. Do tych bułeczek świetnie pasuje też domowa masa makowa>>
Ja swoje zrobiłam z domowym dżemem porzeczkowym >> oraz z gorzką czekoladą i zmielonymi migdałami! Wyszły pyszne! Bułeczki z nadzieniem owocowym, to zawsze dobry pomysł 🙂
drożdżowe bułeczki z owocami przepis
ciasto drożdżowe na bułeczki
- 220 g jogurtu lub maślanki
- 70 g masła klarowanego
- 260 g mąki pszennej
- 200 g mąki pełnoziarnistej
- 7 g drożdży instant (lub 15 g świeżych)
- 40 g cukru
- 1 jajko
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Obie mąki przesiej i wymieszaj z cukrem, szczyptą soli oraz drożdżami (jeśli używasz świeżych drożdży zrób zaczyn). W oddzielnym naczyniu wymieszaj dokładnie maślankę z jajkiem. Połącz zawartość obu naczyń (mikserem, ręką lub łyżką), gdy składniki się połączą dodaj roztopione i przestudzone masło. Wyrabiaj ciasto dokładnie około 5-10 minut (ciasto powinno samo odchodzić od miski). Następnie przykryj szczelnie i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 2 godziny albo do podwojenia objętości.
nadzienie do bułeczek
- 50 g zmielonych migdałów
- 70 g dżemu porzeczkowego domowego (lub świeżych/mrożonych porzeczek, malin lub jagód)
- 50 g gorzkiej czekolady
W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i połącz ją z dżemem (ja miałam dżem z czarną porzeczką i czarną maliną) lub świeżymi/mrożonymi owocami oraz zmielonymi migdałami.
Wymieszaj dokładnie i włóż do lodówki.
Bułeczki drożdżowe, jak zrobić.
Wyrośnięte ciasto wyrób ponownie i podziel na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkuj na długi prostokąt – na ciasto wyłóż dżem z czekoladą rozprowadź równomiernie zostawiając margines. Zwiń ciasto w rulon (wzdłuż dłuższego brzegu) i pokrój w około 1,5 cm plastry. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 15 – 20 minut (do zrumienienia) w temperaturze 180 stopni C. Wystudź na kratce.
Bułeczki świetnie się mrożą (więc nie ma konieczności zjadania wszystkich na raz).
Jedna sztuka, to około 120 kcal 🙂
A więcej o głównych składnikach bułeczek poczytasz na moim blogu, także szykuj kawę, zapraszam do lektury!
[…] drożdżowe bułeczki z czekoladą>> […]
[…] przepis na rogaliki drożdżowe z porzeczkami>> […]
[…] bułeczki drożdżowe z porzeczkami i czekoladą >> […]
Bardzo mi się podoba ten przepis! Chętnie bym taką bułeczkę do kawy spałaszowała!
[…] sałatka z dynią i warzywami klik plus pestki do posypania (oddzielnie, aby były chrupiące) oraz pełnoziarniste ślimaczki klik z domową masą makową […]
[…] drożdżówki z nadzieniem>> […]
[…] drożdżowe bułeczki z czekoladą>> […]
[…] drożdżowe bułeczki z czekoladą>> […]