BUŁECZKI PEŁNOZIARNISTE Z CZEKOLADĄ I PORZECZKAMI

Idealne do kawy, jako (mało) słodkie II śniadanie, na piknik… Szybkie, smaczne, pełnoziarniste, z dowolnymi (najlepiej kwaśnymi) owocami lub domowym dżemem i z czekoladą. Do tych bułeczek świetnie pasuje też domowa masa makowa>>

Ja swoje zrobiłam z domowym dżemem porzeczkowym >> oraz z gorzką czekoladą i zmielonymi migdałami! Wyszły pyszne! Bułeczki z nadzieniem owocowym, to zawsze dobry pomysł 🙂

porzeczka wartość odżywcza

drożdżowe bułeczki z owocami przepis

ciasto drożdżowe na bułeczki

  • 220 g jogurtu lub maślanki
  • 70 g masła klarowanego
  • 260 g mąki pszennej
  • 200 g mąki pełnoziarnistej
  • 7 g drożdży instant (lub 15 g świeżych)
  • 40 g cukru
  • 1 jajko

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Obie mąki przesiej i wymieszaj z cukrem, szczyptą soli oraz drożdżami (jeśli używasz świeżych drożdży zrób zaczyn). W oddzielnym naczyniu wymieszaj dokładnie maślankę z jajkiem. Połącz zawartość obu naczyń (mikserem, ręką lub łyżką), gdy składniki się połączą dodaj roztopione i przestudzone masło. Wyrabiaj ciasto dokładnie około 5-10 minut (ciasto powinno samo odchodzić od miski). Następnie przykryj szczelnie i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 2 godziny albo do podwojenia objętości.

nadzienie do bułeczek

  • 50 g zmielonych migdałów
  • 70 g dżemu porzeczkowego domowego (lub świeżych/mrożonych porzeczek, malin lub jagód)
  • 50 g gorzkiej czekolady

W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i połącz ją z dżemem (ja miałam dżem z czarną porzeczką i czarną maliną) lub świeżymi/mrożonymi owocami oraz zmielonymi migdałami.

Wymieszaj dokładnie i włóż do lodówki.

Bułeczki drożdżowe, jak zrobić.

Wyrośnięte ciasto wyrób ponownie i podziel na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkuj na długi prostokąt – na ciasto wyłóż dżem z czekoladą rozprowadź równomiernie zostawiając margines. Zwiń ciasto w rulon (wzdłuż dłuższego brzegu) i pokrój w około 1,5 cm plastry. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 15 – 20 minut (do zrumienienia) w temperaturze 180 stopni C. Wystudź na kratce.

Bułeczki świetnie się mrożą (więc nie ma konieczności zjadania wszystkich na raz).

Jedna sztuka, to około 120 kcal 🙂

drożdżowe bułeczki z owocami

A więcej o głównych składnikach bułeczek poczytasz na moim blogu, także szykuj kawę, zapraszam do lektury!

o czekoladzie >>
o porzeczkach >>

Justyna M. JAKUBIK

Justyna M. JAKUBIK

dietetyk kliniczny i wykładowca akademicki

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

1 komentarz

Funkcja trackback/Funkcja pingback

  1. CZEKOLADA – Zdrowo Najedzeni - […] drożdżowe bułeczki z czekoladą>> […]
  2. TRZY KOLORY PORZECZEK - Zdrowo Najedzeni - […] przepis na rogaliki drożdżowe z porzeczkami>> […]
  3. PORZECZKA - WITAMINA C, PEKTYNY I MNÓSTWO SMAKU! - Zdrowo Najedzeni - […] bułeczki drożdżowe z porzeczkami i czekoladą >> […]
  4. POMYSŁY NA DRUGIE ŚNIADANIE DO SZKOŁY - Zdrowo Najedzeni - […] sałatka z dynią i warzywami klik plus pestki do posypania (oddzielnie, aby były chrupiące) oraz pełnoziarniste ślimaczki klik z…
  5. MAK - DLACZEGO WARTO? - Zdrowo Najedzeni - […] drożdżówki z nadzieniem>> […]
  6. CZEKOLADA – SUPER POKARM – Zdrowo Najedzeni - […] drożdżowe bułeczki z czekoladą>> […]
  7. czekolada - pokarm dla duszy i ciała - Zdrowo Najedzeni skusisz się? - […] drożdżowe bułeczki z czekoladą>> […]

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

%d bloggers like this: