Przepis na ciasto bez cukru, to coś co chyba marzy się każdemu – szczególnie w trakcie szykowania świątecznych smakołyków.

Przed nami świąteczny weekend wypełniony spotkaniami przy stole, rozmowami i wieloma kuszącymi smakołykami. Nie chcę Was namawiać do nieustannego odmawiania sobie i nerwowego liczenia kalorii. Nie o to chodzi. Wolałabym, abyście tak skomponowali swoje menu, aby nie mieć wyrzutów sumienia, że po śledziach, porcji kapusty i kilku pierogach pójdziecie na spacer, a po powrocie zjecie jeszcze coś na słodko, na przykład… mały kawałek ciasta bez cukru!

To ciasto nadal jest dość kaloryczne, ale jest także bogate w błonnik oraz nie zawiera cukru. Zawsze to jakieś plusy! 🙂

To ciasto, to HIT! Z mąki pełnoziarnistej z bananami, daktylami, orzechami i korzennymi przyprawami. Bez jaj, bez nabiału i bez cukru!! To także doskonała przekąska w ramach podwieczorku czy II śniadania! Koniecznie spróbujcie!

ciasto korzenne bez cukru

  • 2 dojrzałe banany (im ciemniejsze tym słodsze)
  • 200 g suszonych daktyli bez pestek
  • 2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 100 g wysokiej jakości oleju
  • 2 łyżeczki sody/proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 3/4 szklanki orzechów (włoskich, laskowych, nerkowców)

Daktyle umyj i namocz w niewielkiej ilości wody na minimum godzinę.

W tym czasie przygotuj sobie składniki suche – przesiej mąkę i wymieszaj ją z sodą i przyprawą korzenną. Posiekaj orzechy. Z namoczonych daktyli odlej nadmiar wody i zmiksuj blenderem wraz z bananami.

Dodaj olej i stopniowo dosypuj składniki suche. Pod koniec dorzuć orzechy.

Ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 50 minut w temp. 180 st.C.

ciasto bez cukru

średni kawałek, jak na zdjęciu to ok. 290 kcal

 

Inne przepisy, które mogą Ci się przydać przed świętami:

piernik z konfiturą figową>>

ciasto na białkach>>

pierniczki tradycyjne>>

pierniczki bez glutenu>>

śledzie korzenne>>

zakwas z buraków>>

  1. Takie wypieki świąteczne są najlepsze 🙂 pyszne a jednak bez wyrzutów sumienia.

  2. Agnieszka Oliwia Bohuszewicz pisze:

    upiekłam to ciasto !!! jest obłędne !!! wszyscy się nabierają i myślą, że to zwykły piernik 🙂 wprowadziłam tylko małe modyfikacje, tzn. dałam dwa jajka, pół szklanki mąki mniej, 3 łyżki miodu, więcej przyprawy korzennej, a do mieszanki orzechów -u mnie włoskie i laskowe, dodałam rodzynki i domową skórkę pomarańczową 🙂 POLECAM !!!

Leave a Reply