ciasto korzenne bez cukru

Przepis na ciasto bez cukru, to coś co chyba marzy się każdemu – szczególnie w trakcie szykowania świątecznych smakołyków.

Przed nami świąteczny weekend wypełniony spotkaniami przy stole, rozmowami i wieloma kuszącymi smakołykami. Nie chcę Was namawiać do nieustannego odmawiania sobie i nerwowego liczenia kalorii. Nie o to chodzi. Wolałabym, abyście tak skomponowali swoje menu, aby nie mieć wyrzutów sumienia, że po śledziach, porcji kapusty i kilku pierogach pójdziecie na spacer, a po powrocie zjecie jeszcze coś na słodko, na przykład… mały kawałek ciasta bez cukru!

To ciasto nadal jest dość kaloryczne, ale jest także bogate w błonnik oraz nie zawiera cukru. Zawsze to jakieś plusy! 🙂

To ciasto, to HIT! Z mąki pełnoziarnistej z bananami, daktylami, orzechami i korzennymi przyprawami. Bez jaj, bez nabiału i bez cukru!! To także doskonała przekąska w ramach podwieczorku czy II śniadania! Koniecznie spróbujcie!

ciasto korzenne bez cukru

  • 2 dojrzałe banany (im ciemniejsze tym słodsze)
  • 200 g suszonych daktyli bez pestek
  • 2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 100 g wysokiej jakości oleju
  • 2 łyżeczki sody/proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 3/4 szklanki orzechów (włoskich, laskowych, nerkowców)

Daktyle umyj i namocz w niewielkiej ilości wody na minimum godzinę.

W tym czasie przygotuj sobie składniki suche – przesiej mąkę i wymieszaj ją z sodą i przyprawą korzenną. Posiekaj orzechy. Z namoczonych daktyli odlej nadmiar wody i zmiksuj blenderem wraz z bananami.

Dodaj olej i stopniowo dosypuj składniki suche. Pod koniec dorzuć orzechy.

Ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 50 minut w temp. 180 st.C.

ciasto bez cukru

średni kawałek, jak na zdjęciu to ok. 290 kcal

 

Inne przepisy, które mogą Ci się przydać przed świętami:

piernik z konfiturą figową>>

ciasto na białkach>>

pierniczki tradycyjne>>

pierniczki bez glutenu>>

śledzie korzenne>>

zakwas z buraków>>

Justyna M. JAKUBIK

Justyna M. JAKUBIK

dietetyk kliniczny i wykładowca akademicki

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

5 komentarzy

  1. Anna M

    Takie wypieki świąteczne są najlepsze 🙂 pyszne a jednak bez wyrzutów sumienia.

    Odpowiedz
  2. Kamil Radlak

    to musi być naprawdę dobra 🙂

    Odpowiedz
  3. Agnieszka Oliwia Bohuszewicz

    upiekłam to ciasto !!! jest obłędne !!! wszyscy się nabierają i myślą, że to zwykły piernik 🙂 wprowadziłam tylko małe modyfikacje, tzn. dałam dwa jajka, pół szklanki mąki mniej, 3 łyżki miodu, więcej przyprawy korzennej, a do mieszanki orzechów -u mnie włoskie i laskowe, dodałam rodzynki i domową skórkę pomarańczową 🙂 POLECAM !!!

    Odpowiedz

Funkcja trackback/Funkcja pingback

  1. SUPER LIGHT - CIASTO NA BIAŁKACH - Zdrowo Najedzeni - […] piernik bez cukru>> […]
  2. PIERNICZKI BEZ GLUTENU - Zdrowo Najedzeni - […] piernik bez cukru>> […]
  3. ŚLEDZIE KORZENNE - PRZEPIS - Zdrowo Najedzeni - […] piernik bez cukru>> […]
  4. PIERNIK Z KONFITURĄ FIGOWĄ - Zdrowo Najedzeni - […] piernik bez cukru>> […]
  5. PIERNICZKI KORZENNE TRADYCYJNE - Zdrowo Najedzeni - […] piernik bez cukru>> […]
  6. CZEKOLADOWE CIASTO BEZ GLUTENU I BEZ CUKRU - Zdrowo Najedzeni - […] CIASTO KORZENNE BEZ CUKRU […]
  7. SZYBKIE CIASTECZKA Z CIECIERZYCY - Zdrowo Najedzeni - […] CIASTO KORZENNE BEZ CUKRU […]

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

%d bloggers like this: