Weekend spędziłam na działce, z której wróciłam z naręczem marchwi – a co zrobić z tak pokaźną porcją marchewki? Oczywiście ciasto! 😀
Marchewkowiec za sprawą mąki pełnoziarnistej i sporej ilości dodatków jest sycący i nadaje się raczej jako przekąska niż deser po posiłku. Ciasto wspaniale wyrosło i zapewniam, że zakalca brak! Po wystudzeniu można je przekroić i przełożyć kremem z serka kanapkowego (np. filadelfia) zmiksowanego z cukrem pudrem. Ja wolę jednak wersję saute.
Zapowiada się przepyszna przerwa w pracy 🙂
CIASTO MARCHEWKOWE Z MĄKI PEŁNOZIARNISTEJ
Przepis na okrągłą blachę 26 cm
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 200 g mąki pszenne tortowej
- 4 jajka
- 100 g cukru
- 400 g marchwi startej na tarce
- 300 ml oleju np. rzepakowego
- 2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- czubata łyżeczka cynamonu
- małe opakowanie wiórków kokosowych (90 g)
- duża garść orzechów (najlepiej włoskich) – ja dałam migdały, bo włoskie akurat wyszły
- kilka kostek gorzkiej czekolady
Jaja ubij mikserem na puszystą masę, po dłuższej chwili dodaj cukier i ubijaj nadal. Do puszystej już masy wlewaj powoli olej wciąż miksując. Następnie dodawaj stopniowo przesiane mąki wraz z proszkiem i cynamonem oraz posiekane grubo orzechy i wiórki, zmiksuj całość dokładnie. Na sam koniec dodaj startą na tarce marchewkę. Wymieszaj całość łyżką i przelej do blachy wyłożonej papierem. Wierzch posyp posiekaną gorzką czekoladą.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 st. C i piecz około 70 – 80 minut (do suchego patyczka).
Wystudź dokładnie przed krojeniem.
Mały kawałek (60 g), to 180 kcal 🙂
A tu inne pomysły na ciasta:
Uwielbiam ciasto marchewkowe!
Ciasto marchewkowe to jedno z moich ulubionych ciast, ale nigdy nie pomyślałam, żeby wzbogacić je czekoladą – trzeba będzie spróbować, bo wygląda bosko 🙂
Ciasto marchewkowe jest super, ale pewnie dużo czasu minie, zanim ludzie przestaną się go „bać”. Na szczęście ma już sporo fanów, ale nadal warzywa w wersji na słodko i owoce na słono to temat dla niektórych dość kontrowersyjny 😉 Przepis wydaje się być prosty i skuteczny, pewnie wykorzystam 🙂 Już parę razy robiłam ze swojego przepisu, będę miała porównanie! A jeśli wariant z serkiem wyda się komuś zbyt oklepany, to zapraszam po przepis na „nutellę” z awokado i bananów, próbowałam takiego połączenia na własnej skórze i wychodzi bardzo dobrze.
Myślę, że ciasto marchewkowe czy to ze szpinakiem jest już dość popularne, raczej to z pietruszką (korzeniem) czy burakiem dopiero wchodzi na salony 🙂
A krem z awokado i bananem znam i czasem robię! 🙂
Ale lubię ciasto marchewkowe! Jest super! Niestety, sama jeszcze nie robiłam, zawsze udaje mi się zjeść u kogoś 😀 Muszę wreszcie sama wypróbować!
Uwielbiam marchewki w każdej postaci! Takie ciacho na pewno jest zdrowsze od czekoladowego tortu, więc na pewno wypróbuję 🙂
Ooo super przepis! Chodzi za mną marchewkowiec, więc wypróbuję Twój przepis na weekend. Dzięki! 🙂
Ciasto marchewkowe kiedyś robiłam raz. Było smaczne, ale jednak nie było idealne. Muszę spróbować Twojego przepisu bo wygląda naprawdę apetycznie
Uwielbiam takie jedzenie na zdrowo, ale jako deser lekko na słodko 🙂
Byłam negatywnie nastawiona do tego ciasto (bo marchewki nie lubię! xd) ale odkąd kupiłam je raz w … Biedronce, zmieniłam zdanie! Przepis nie wygląda na aż tak trudny, a efekt super, więc może może… 🙂
Przepis jest banalny, a ciasto pycha! Trzymam kciuki 🙂
[…] ciasta z warzywami – z burakami, marchewką>>, ciasteczka z ciecierzycą>>, z pomidorami, pietruszką, szpinakiem>> czy z […]