To tzw. ciasto awaryjne – szybkie, zawsze się udające, bez brudzenia miksera czy niezliczonej ilości naczyń. Z tego co masz pod ręką. Żadnych udziwnień w stylu nasiona chia czy mąka z amarantusa (chociaż też by się nadała) 😉
Weź jogurt (mleko albo resztkę śmietany, maślanki albo roślinną wersję jogurtu), do tego dowolna mąka – pszenna, orkiszowa, owsiana, pszenna pełnoziarnista lub mix mąk (jeśli akurat zostały Ci same resztki) np. orkiszowa z kokosową lub pszenna z jaglaną. Trochę oleju, jajka i sezonowe owoce! I tak oto w ciągu godziny masz już gotowe fajne ciasto 🙂
Przepis banalny, uda się nawet kulinarnym nowicjuszom.
U mnie jest wersja z jogurtem naturalnym, mąką orkiszową i moimi ulubionymi morelami! Zróbcie swoją wersję i pochwalcie się nią w komentarzu.
Ciasto z morelami – wersja orkiszowa.
- 350 g mąki orkiszowej (niepełne 3 szklanki)
- 300 g maślanki lub jogurtu naturalnego
- 3/4 łyżeczki sody (lub 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia)
- 3 jajka
- 100 g oleju (pół szklanki)
- 50 g erytrolu, ksylitolu lub cukru
- dowolne owoce (u mnie 3 morele)
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia lub sodą i wymieszaj łyżką lub mikserem z pozostałymi składnikami. Przelej do wyłożonej papierem formy. Wierzch posyp owocami.
Morele (śliwki) umyj i osusz, wyjmij pestki i pokrój w dowolny sposób – na połówki lub mniejsze cząstki. Z truskawek oderwij szypułki i przekrój ew. na połówki. Wiśnie lub czereśnie tylko wydryluj. Borówkami, malinami, porzeczkami lub jagodami po prostu posypać wierzch ciasta.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st. C około 40 – 50 minut (do suchego patyczka). Wystudź ciasto w formie.
a tu przepis na dżem morelowy>>
Super przepis! Ciasto wygląda przepysznie :), z pewnością sama wypróbuje :).
Szybkie przepisy bez brudzenie miksera i udziwnień bardzo lubię 🙂 Teraz pokochałam domowe ciacha, wiec na pewno wypróbuje przepis 🙂
Bardzo ciekawy przepis, chętnie wypróbuję :0
Wyglada pięknie i bardzo wakacyjnie.
Powinnaś zacząć częstować, a nie tylko robić smaka ;(
Ciasto prezentuje się bardzo dostaojnie 🙂 Musi pysznie smakować 🙂
Kocham morele, przepis zapisuję do ulubionych! 🙂
[…] ciasto orkiszowe z morelami>> […]
[…] ciasto orkiszowe z morelami>> […]