Category
Yields1 Serving

Ciasto z cukinią jest mocno czekoladowe, lekko wilgotne, proste i bardzo bardzo smaczne, a do tego... z cukinią, więc zawsze to coś innego.

Uwaga, kawałek (dwa, góra siedem) ciasta z dodatkiem warzyw nie liczy się jako porcja warzyw! Zawsze to odrobinkę więcej warzyw w diecie, no ale bez przesady 😉

The form you have selected does not exist.

składniki

 300 g cukinii (jeśli młoda, to ze skórką i pestkami)
 240 g przesianej mąki pszennej (tortowa lub pół na pół z pełnoziarnistą)
 3 jajka
 ½ cup oleju rzepakowego
 6 tbsp kakao
 ½ tsp sody
 1 tsp proszku do pieczenia
 ½ cup cukru
 100 g gorzkiej czekolady

sposób wykonania

1

Mąkę wymieszaj wraz z kakao, proszkiem i sodą.

2

Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach i odstaw, aby puściła sok.

3

W drugiej misce utrzyj mikserem olej z cukrem, następnie dodawaj pojedynczo jajka i wciąż miksując dosypuj suche składniki (zostawiając trochę mąki do zasypania cukinii). Na koniec dodaj startą na tarce lub posiekaną czekoladę, wlej sok, który puściła cukinia, a pozostałą cukinię wymieszaj z resztką maki - dodaj ją do masy i wymieszaj całość.

4

Ciasto wlej do foremki i piecz około 45 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Ingredients

 300 g cukinii (jeśli młoda, to ze skórką i pestkami)
 240 g przesianej mąki pszennej (tortowa lub pół na pół z pełnoziarnistą)
 3 jajka
 ½ cup oleju rzepakowego
 6 tbsp kakao
 ½ tsp sody
 1 tsp proszku do pieczenia
 ½ cup cukru
 100 g gorzkiej czekolady

Directions

1

Mąkę wymieszaj wraz z kakao, proszkiem i sodą.

2

Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach i odstaw, aby puściła sok.

3

W drugiej misce utrzyj mikserem olej z cukrem, następnie dodawaj pojedynczo jajka i wciąż miksując dosypuj suche składniki (zostawiając trochę mąki do zasypania cukinii). Na koniec dodaj startą na tarce lub posiekaną czekoladę, wlej sok, który puściła cukinia, a pozostałą cukinię wymieszaj z resztką maki - dodaj ją do masy i wymieszaj całość.

4

Ciasto wlej do foremki i piecz około 45 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

ciasto z cukinią