Hummus (zwłaszcza) z burakami jest zawsze dobrym pomysłem! Do pracy, na imprezkę, na kolację, śniadanie… To świetny dodatek do warzyw, krakersów, całkiem nieźle smakuje wyjadany prosto ze słoika! Hummus świetnie się sprawdza w transporcie – ja wrzucam go do termosu i w doskonałej kondycji doczekuje aż do pory lunchu. O ciecierzycy poczytacie w oddzielnym wpisie>>. Dowiecie się z niego dlaczego warto włączyć ciecierzycę do swojej diety – także jeśli nie jesteście na diecie wegetariańskiej.
Jak tylko macie możliwość i czas, to unikajcie warzyw z puszki. Naprawdę warto poświęcić trochę czasu i samodzielnie ugotować ciecierzycę.
Dzień wcześniej zalej suche nasiona zimną wodą i odstaw na całą noc. Następnie wylej wodę z moczenia, przepłucz cieciorkę i zalej świeżą wodą (3x więcej wody niż ziaren). Gotuj na średnim ogniu około 60 minut.
W tym samym czasie upiecz buraki, około 60 minut w 190 st. C – przepis tu.
Ugotowaną ciecierzycę opłucz w zimnej wodzie i rozdrobnij wstępnie blenderze, po chwili dodaj pozostałe składniki: tahinę, obrany czosnek, buraka, sok z cytryny.
Całość zmiksuj na gładką masę rozrzedzając konsystencję ew. łyżką wody lub oliwy.
Pod koniec dopraw do smaku solą, czarnuszką, ew. dodaj więcej soku cytryny itd.
Przechowuj w lodówce pod przykryciem. Podawaj z pieczywem, warzywami, krakersami.
Ingredients
Directions
Jak tylko macie możliwość i czas, to unikajcie warzyw z puszki. Naprawdę warto poświęcić trochę czasu i samodzielnie ugotować ciecierzycę.
Dzień wcześniej zalej suche nasiona zimną wodą i odstaw na całą noc. Następnie wylej wodę z moczenia, przepłucz cieciorkę i zalej świeżą wodą (3x więcej wody niż ziaren). Gotuj na średnim ogniu około 60 minut.
W tym samym czasie upiecz buraki, około 60 minut w 190 st. C – przepis tu.
Ugotowaną ciecierzycę opłucz w zimnej wodzie i rozdrobnij wstępnie blenderze, po chwili dodaj pozostałe składniki: tahinę, obrany czosnek, buraka, sok z cytryny.
Całość zmiksuj na gładką masę rozrzedzając konsystencję ew. łyżką wody lub oliwy.
Pod koniec dopraw do smaku solą, czarnuszką, ew. dodaj więcej soku cytryny itd.
Przechowuj w lodówce pod przykryciem. Podawaj z pieczywem, warzywami, krakersami.