ciecierzyca – dlaczego warto

FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa) ogłosiła 2016 rokiem roślin strączkowych.

Zatem lecimy z tematem – dziś trochę o ciecierzycy 🙂

Ciecierzyca jest sycąca, smaczna, zdrowa, niezwykle wdzięczna w kuchni i… chyba wciąż mało popularna, szczególnie w kręgach mięsożerców 🙂 A szkoda! To doskonałe źródło białka (w 100 g nasion jest go aż 20 g), błonnika (aż 17 g na 100 g nasion) i wielu minerałów.

Ciecierzyca wartość odżywcza.

Białko zawarte w cieciorce jest wysokiej jakości, zawiera m.in. spore ilości aminokwasów siarkowych ? wpływających korzystnie na stan włosów i paznokci! Aby białko z ciecierzycy było w pełni wartościowe wystarczy połączyć je np. z kaszą. Ciecierzyca jest bogata w błonnik, zwłaszcza jego nierozpuszczalne frakcje, które wchłaniają wodę w jelitach przez co zwiększają objętość stolca. To natomiast pozytywnie wpływa na perystaltykę jelit oraz prawidłowe wypróżnienia co przekłada się na stan zdrowia naszych jelit i zapobiega wielu chorobom, m.in. uchyłkom, nowotworom jelita grubego czy żylakom odbytu. Błonnik ten wiąże także nadmiar kwasu solnego w żołądku, co jest korzystne dla osób z nadkwaśnością czy refluksem żołądkowo-przełykowym.

ile kalorii?
Łyżka suchych ziaren, to około 60 kcal, łyżka ugotowanych ziaren (z puszki) ma około 30 kcal.

Jak we wszystkich roślinach strączkowych także i w ciecierzycy znajdziemy nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas linolowy i oleinowy, które obniżają stężenie cholesterolu oraz witaminy z grupy B (szczególnie B6 i B9), kwas foliowy i minerały: wapń, magnez, fosfor, spore ilości potasu oraz żelaza czy mangan, który ochrania stawy i bierze udział w pracy mózgu.

Indeks glikemiczny ciecierzycy, to jedynie 30 – więc bez obaw mogą po nią sięgać cukrzycy czy osoby z insulinoopornością. Mało tego – badania opublikowane w 2007 roku w “British Journal of Nutrition” pokazują, że dieta bogata w tę roślinę zmniejsza oporność na insulinę i może zapobiegać wystąpieniu cukrzycy.

Ciecierzyca jest uprawiana i spożywana na całym świecie, była podstawą diety w starożytnym Rzymie i Grecji, gdzie sprzedawana była m.in. w wersji prażonej jako przekąska do chrupania w czasie przedstawień teatralnych. Ma właściwości pobudzające, w Egipcie traktowana jest jako afrodyzjak.

ciecierzyca wartość odżywcza

PRZEPISY
ciecierzyca z tofu – sałatka
ciasteczka z ciecierzycy
hummus buraczkowy
naleśniki z mąki z ciecierzycy

Justyna M. JAKUBIK

Justyna M. JAKUBIK

dietetyk kliniczny i wykładowca akademicki

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

0 komentarzy

Funkcja trackback/Funkcja pingback

  1. NALEŚNIKI Z CIECIERZYCY | zdrowo najedzeni - […] a więcej o ciecierzycy przeczytasz tu>> […]
  2. FASOLA – zdrowo najedzeni - […] wpisy z cyklu rok roślin bobowatych tu nt. ciecierzycy oraz tu o […]
  3. ZUPA POMIDOROWA Z CIECIERZYCĄ - Zdrowo Najedzeni - […] A tu trochę więcej o ciecierzycy>> […]
  4. NALEŚNIKI Z CIECIERZYCY - Zdrowo Najedzeni - […] a więcej o ciecierzycy przeczytasz tu>> […]
  5. DZIEŃ BEZ MIĘSA - CO ZJEŚĆ ZAMIAST? - Zdrowo Najedzeni - […] poczytaj więcej o ciecierzycy>> […]
  6. trawa i kamienie, czyli co zamiast mięsa - Zdrowo Najedzeni - […] poczytaj więcej o ciecierzycy>> […]
  7. dieta na cellulit - zacznij już dziś - Zdrowo Najedzeni - […] o warzywach strączkowych oraz kapustnych: jedz fasolkę szparagową, soczewicę, fasolę, ciecierzycę, kapustę, […]
  8. fasola - dlaczego warto - Zdrowo Najedzeni - […] wpisy z cyklu rok roślin bobowatych tu nt. ciecierzycy oraz tu o […]
  9. trawa i kamienie, czyli co zamiast mięsa - 10 pomysłów - Zdrowo Najedzeni - […] poczytaj więcej o ciecierzycy>> […]

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

%d bloggers like this: