JAGODZIANKI ORKISZOWE – PRZEPYSZNE

To moje drugie własnoręcznie lepione jagodzianki! Gdybym wiedziała, że robi się je tak szybko pewnie zaczęłabym swoją przygodę z jagodziankami znacznie wcześniej… Zawsze jednak oddalałam tę myśl od siebie sądząc, że jagodzianki to całe godziny pracy, ręce upaćkane w jagodach po łokcie i nie wiadomo co jeszcze 🙂 No ale… było minęło! Rozkręcam się, jeszcze trochę a zacznę sprzedawać bułki z owocami – tylko nad kształtem muszę popracować 😉

Skorzystałam z przepisu Kwestii Smaku (zmieniłam tylko mąkę, dałam orkiszową 1:1 z pszenną). Wieczorem zagniotłam ciasto, a rano nie dość, że ulepiłam i upiekłam bułeczki, to jeszcze zdążyłam pójść do pracy (no dobrze, przyznaję – nie na 8.00).

Bułeczki zrobiły furorę – nawet moi Rodzice zazwyczaj krytycznie nastawieni do moich wypieków zajadali się ze smakiem! Nie usłyszeć od Taty “mogłyby mieć więcej glutenu” czy “znowu bez cukru” to najlepsza rekomendacja… 😉

jagodzianki przepis

jagodzianki – przepis:

Przepis na około 25 – 30 małych bułeczek

  • 2 łyżeczki suchych drożdży instant
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • 250 g mąki pszennej*
  • 250 g mąki orkiszowej*
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 5 jajek
  • 300 g masła klarowanego, bardzo miękkiego**
  • oraz około 150 – 200 g jagód (16 płaskich łyżek stołowych) i 2 łyżki cukru pudru

*w oryginale 500 g mąki pszennej
**w oryginale 350 g masła

jagodzianki orkiszowe

dzień wcześniej

Drożdże wymieszać z ciepłą wodą, przykryć i odstawić na 10 – 15 minut (po tym czasie powinny się spienić, jeśli nic się nie dzieje, należy powtórzyć z innymi drożdżami). Do dużej miski przesiać mąkę, dodać rozpuszczone w wodzie drożdże, cukier, sól i 3 jajka. Składniki mieszać drewnianą łyżką, aż się połączą. Stopniowo dodawać pozostałe 2 jajka, wyrabiając ciasto ręką. Wyrabiać przez około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto jest gotowe gdy przykleja się do boków i dna miski. Będzie miało rzadką konsystencję – nie trzeba dodawać więcej mąki! Można też wyrabiać mikserem, najpierw na wolnych obrotach, później zwiększyć do średnich.

Stopniowo dodawać masło, wciąż miksując. Naczynie z ciastem przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów, do czasu aż podwoi swoją objętość, na około 1 i 1/2 do 2 godzin. Następnie uderzyć pięścią w ciasto w celu odgazowania, ponownie przykryć i wstawić do lodówki na całą noc.

następnego dnia

Rano ciasto rozwałkować na placek grubości ok. 1 cm, na lekko posypanej mąką powierzchni. Pokroić na kwadraty o boku około 6 – 7 cm. Każdy kwadrat delikatnie rozpłaszczyć palcami, nakładać po 1 płaskiej łyżce jagód, oprószyć szczyptą cukru pudru. Składając wszystkie rogi ciasta do środka, bardzo dokładnie zlepiać boki tworząc kształt koperty. Odwrócić na drugą stronę i układać łączeniem do spodu, w odległości około 2 – 3 cm od siebie, na blasze (lub blachach) wyłożonej papierem do pieczenia. Luźno przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny.

Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Wierzch bułeczek można posmarować roztrzepanym jajkiem (ja nie smarowałam). Piec na złoty kolor przez około 15 – 18 minut. Drugą partię jagodzianek, z drugiej blachy, w dobrze nagrzanym już piekarniku należy piec krócej, przez około 13 – 15 minut. Studzić na blaszce ustawionej na metalowej kratce.

Bułeczki najlepiej przechowywać w lodówce. Po wystudzeniu wierzch można polukrować.

jagodzianki dietetyk

komentarz z czerwca 2018

Do tych bułek doskonale pasują także wiśnie, czereśnie, porzeczki oraz (trochę mniej, ale też da się zjeść) brzoskwinie 🙂

 

 

Justyna M. JAKUBIK

Justyna M. JAKUBIK

dietetyk kliniczny i wykładowca akademicki

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

18 komentarzy

  1. Mama Tosiaczka

    Uwielbiam jagodzianki! Moja babcia piekła niesamowite bułeczki. Sama bym spróbowała. Nawet mam zamrożone jagody z zeszłego lata jednak nie mam mąki orkiszowej. Przepis udostępniam 🙂

    Odpowiedz
  2. Sonia Dynarska

    U mnie na rynku jakoś jeszcze nie pojawiły się jagody, ale jak tylko będą to próbuję przepisu w któryś weekend! 🙂

    Odpowiedz
  3. naszebabelkowo.blogspot.com

    Jagodzianki to zdecydowanie smaki mojego dzieciństwa – najpierw chodziliśmy na jagody z dziadkiem, a potem przez resztę dnia wypiekalismy bułki z babcią i mamą. Cudne wspomnienia tym postem przywolalas 🙂

    Odpowiedz
    • Justyna

      Wszyscy mają piękne wspomnienia z jagodziankami ❤❤❤ Mi z kolei kojarzą się z ciocią, która robi naprawdę doskonałe jagodzianki i na szczęście zawsze w ilości hurtowej!

      Odpowiedz
  4. Altea Druantia Leszczyńska

    Orkisz jest bardzo zdrowy! <3 Zamiast jajek polecam zmielone siemię lniane, a zamiast masła – olej kokosowy. Pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
  5. Jud

    Pięknie wyglądają, aż nie mogę się doczekać jagód 🙂 Takiego mi smaka narobiłaś! 😀

    Odpowiedz
  6. Magda M. blog

    Ojej, wyglądają obłędnie! Choć nie przepadam za jagodziankami taką domową bardzo chętnie bym zjadła!

    Odpowiedz
  7. Bookendorfina Izabela Pycio

    Przepis bardzo chętnie wykorzystam, moje dzieci będą zachwycone takimi słodkościami, a i my do kawy jak najbardziej się nimi poczęstujemy. 🙂

    Odpowiedz
  8. Sztuk Kilka

    och jagodzianki! zawsze kojarzą mi się z wakacjami, zbieraniem jagód u prababci w lesie (mój garnuszek zawsze był dziwnie pusty) oraz babcine jagodzianki, które od czasu do czasu jeszcze robi 😀

    Odpowiedz
    • Justyna

      Takie babcie na pewno najlepsze ❤❤❤

      Odpowiedz
  9. Justyna

    Daj znać czy są OK! Nie robiłam wersji bezjajecznej…

    Odpowiedz
  10. Małgorzata Hert

    Uwielbiam jagodzianki i bardzo za nimi tęsknię 🙁 Niestety u nas nie ma jagód 🙁

    Odpowiedz
    • Justyna

      Małgosiu, a skąd piszesz? Nawet mrożonych nie uda Ci się kupić?

      Odpowiedz
  11. Kasia R.

    Mmm, ależ mi ochoty narobiłaś 🙂 Z wielką chęcią bym zjadła 😀

    Odpowiedz
  12. Natalie

    cudne! muszę zrobić 🙂

    Odpowiedz
  13. Vegan Taste

    Jestem zachwycony! Zmodyfikuję ten przepis pod weganizm i spróbuję sam! 😉

    Odpowiedz
  14. Ewelina (Pozytywny Dom)

    Uwielbiam jagody i to nie tylko smak, ale i zbieranie. A że akurat jestem na wsi, a w lasach pełno jagód, to już wiem, co jutro na deser 🙂

    Odpowiedz

Funkcja trackback/Funkcja pingback

  1. DIETA DLA OCZU - Zdrowo Najedzeni - […] źródłami antocyjanów są jagody! a tu od razu przepis na jagodzianki>> Ich dobroczynne działanie wykorzystywano już w czasie II…

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

%d bloggers like this: