Zapiekanka z kaszy, to ostatnio jedna z moich ulubionych propozycji obiadowych… Lekki nadmiar pracy nie sprzyja wymyślaniu wykwintnych i skomplikowanych posiłków. Mix kasz z „przeglądem lodówki” sprawdza się natomiast zawsze!

To jeden z tych sycących, rozgrzewających, smacznych i do tego samorobiących się obiadów 😉 Koniec z wymówkami, że nie mam czasu na szykowanie obiadu! Przydaje się po męczącym dniu w pracy, kiedy marzymy o ciepłym posiłku, ale czasu ani ochoty na „stanie nad garami” brak.

Proporcji nie będzie, dokładnie opisanych składników też brak… wszystko zależy od zawartości Waszych szafek kuchennych, spiżarni, lodówek tudzież… tej zawartości braku 😉

Zapiekanka z kaszy z warzywami.

1. ulubione kasze (pęczak, jaglana, gryczana, owsiana, orkiszowa, ziarno pszenicy, amarantus, komosa, sorgo itp.)
2. warzywa – świeże i jędrne, zeschnięte i oklapnięte, włoszczyzna z zupy, resztka surówki (cebula, czosnek, papryka, marchew, por, seler, pietruszka, pomidorki, seler naciowy itp. itd.)
3. bulion (2x więcej niż objętość kaszy)
4. oliwa/olej
5. zioła i przyprawy (tymianek, cząber, czarnuszka, kurkuma, chilli, pieprz itp.)
6. ew. pieczarki, soczewica, mięso – wędlina, podsuszana kiełbasa, mięso z zupy, resztka kotleta z wczorajszego obiadu…

  1. Kasze mieszamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy bulionem warzywnym lub ew. osoloną wodą, jeśli mamy w lodówce resztki kaszy, można użyć już ugotowanej – skróci nam to czas pieczenia
  2. warzywa i pieczarki (jeśli dodajemy)
    a) kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na oliwie
    b) jeśli są to warzywa z zupy, to po prostu kroimy w mniejsze kawałki
    następnie mieszamy w naczyniu żaroodpornym z ziołami, przyprawami oraz kaszami i ew. ziarnem soczewicy lub mięsem
  3. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy pod przykryciem około 30 minut w temp. 170 – 180 st. C (aż kasza wchłonie cały płyn), w połowie pieczenia można zdjąć pokrywkę z naczynia żaroodpornego

Zapiekankę podajemy z porcją świeżych warzyw! 🙂

zapiekanka z kaszy dietetyczny obiad

więcej o kaszy jaglanej tu>>

więcej o kaszy jęczmiennej tu>>

 

  1. […] Jeśli jednak Twoja dieta pozostawia wiele do życzenia, Twoim ulubionym warzywem są ziemniaki, a chleb razowy staje Ci w gardle, to najprawdopodobniej masz braki w tym zakresie. Zacznij włączanie błonnika od małych zmian: zamień białe bułeczki na grahamki lub bułki razowe, pszenny makaron na ten z pełnego ziarna lub kaszę gryczaną. Wyrób sobie nawyk dodawania warzyw do każdego posiłku. Słodkie płatki śniadaniowe zamień na płatki owsiane, przynajmniej dwa razy w tygodniu zjedz porcję warzyw strączkowych (soczewica, hummus, fasola lub fasolka szparagowa). Piekąc ciasto przynajmniej połowę jasnej mąki zastąp pełnoziarnistą. Naleśniki zrób z mąki gryczanej, a do pracy weź sałatkę z kaszą i warzywami zamiast białej bułki z serem. Zamiast ciasteczek sięgnij po owoce lub warzywa. A na kolację zamiast kanapek zrób zapiekankę z kaszą i warzywami. […]

  2. […] Jeśli jednak Twoja dieta pozostawia wiele do życzenia, Twoim ulubionym warzywem są ziemniaki, a chleb razowy staje Ci w gardle, to najprawdopodobniej masz braki w tym zakresie. Zacznij włączanie błonnika od małych zmian: zamień białe bułeczki na grahamki lub bułki razowe, pszenny makaron na ten z pełnego ziarna lub kaszę gryczaną. Wyrób sobie nawyk dodawania warzyw do każdego posiłku. Słodkie płatki śniadaniowe zamień na płatki owsiane, przynajmniej dwa razy w tygodniu zjedz porcję warzyw strączkowych (soczewica, hummus, fasola lub fasolka szparagowa). Piekąc ciasto przynajmniej połowę jasnej mąki zastąp pełnoziarnistą. Naleśniki zrób z mąki gryczanej, a do pracy weź sałatkę z kaszą i warzywami zamiast białej bułki z serem. Zamiast ciasteczek sięgnij po owoce lub warzywa. A na kolację zamiast kanapek zrób zapiekankę z kaszą i warzywami. […]

  3. […] 5. Zadbaj o odpowiednie spożycie błonnika. Zamień białe pieczywo na razowe, białe makarony na pełnoziarniste, sięgnij po płatki owsiane, otręby czy kasze. Do ciast używaj mąki pełnoziarnistej, a owoce jak najczęściej jedz ze skórką. Przynajmniej 2 razy w tygodniu mięso zastąp warzywami strączkowymi – zrób na obiad gulasz z fasoli, zupę pomidorową z ciecierzycą lub danie jednogarnkowe z kaszą i soczewicą. […]

  4. […] 5. Zadbaj o odpowiednie spożycie błonnika. Zamień białe pieczywo na razowe, białe makarony na pełnoziarniste, sięgnij po płatki owsiane, otręby czy kasze. Do ciast używaj mąki pełnoziarnistej, a owoce jak najczęściej jedz ze skórką. Przynajmniej 2 razy w tygodniu mięso zastąp warzywami strączkowymi – zrób na obiad gulasz z fasoli, zupę pomidorową z ciecierzycą lub danie jednogarnkowe z kaszą i soczewicą. […]