ZAPIEKANKA Z KASZ – POMYSŁ NA OBIAD

Zapiekanka z kaszy, to ostatnio jedna z moich ulubionych propozycji obiadowych… Lekki nadmiar pracy nie sprzyja wymyślaniu wykwintnych i skomplikowanych posiłków. Mix kasz z “przeglądem lodówki” sprawdza się natomiast zawsze!

To jeden z tych sycących, rozgrzewających, smacznych i do tego samorobiących się obiadów 😉 Koniec z wymówkami, że nie mam czasu na szykowanie obiadu! Przydaje się po męczącym dniu w pracy, kiedy marzymy o ciepłym posiłku, ale czasu ani ochoty na “stanie nad garami” brak.

Proporcji nie będzie, dokładnie opisanych składników też brak… wszystko zależy od zawartości Waszych szafek kuchennych, spiżarni, lodówek tudzież… tej zawartości braku 😉

Zapiekanka z kaszy z warzywami.

1. ulubione kasze (pęczak, jaglana, gryczana, owsiana, orkiszowa, ziarno pszenicy, amarantus, komosa, sorgo itp.)
2. warzywa – świeże i jędrne, zeschnięte i oklapnięte, włoszczyzna z zupy, resztka surówki (cebula, czosnek, papryka, marchew, por, seler, pietruszka, pomidorki, seler naciowy itp. itd.)
3. bulion (2x więcej niż objętość kaszy)
4. oliwa/olej
5. zioła i przyprawy (tymianek, cząber, czarnuszka, kurkuma, chilli, pieprz itp.)
6. ew. pieczarki, soczewica, mięso – wędlina, podsuszana kiełbasa, mięso z zupy, resztka kotleta z wczorajszego obiadu…

  1. Kasze mieszamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy bulionem warzywnym lub ew. osoloną wodą, jeśli mamy w lodówce resztki kaszy, można użyć już ugotowanej – skróci nam to czas pieczenia
  2. warzywa i pieczarki (jeśli dodajemy)
    a) kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na oliwie
    b) jeśli są to warzywa z zupy, to po prostu kroimy w mniejsze kawałki
    następnie mieszamy w naczyniu żaroodpornym z ziołami, przyprawami oraz kaszami i ew. ziarnem soczewicy lub mięsem
  3. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy pod przykryciem około 30 minut w temp. 170 – 180 st. C (aż kasza wchłonie cały płyn), w połowie pieczenia można zdjąć pokrywkę z naczynia żaroodpornego

Zapiekankę podajemy z porcją świeżych warzyw! 🙂

zapiekanka z kaszy dietetyczny obiad

więcej o kaszy jaglanej tu>>

więcej o kaszy jęczmiennej tu>>

 

Justyna M. JAKUBIK

Justyna M. JAKUBIK

dietetyk kliniczny i wykładowca akademicki

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

0 komentarzy

Funkcja trackback/Funkcja pingback

  1. ŚWIATOWY DZIEŃ ŻYWNOŚCI - Zdrowo Najedzeni - […] mixów warzywnych z kaszą>> możesz wrzucić resztki z lodówki – kawałek zeschniętej wędliny, wczorajszego kotleta […]
  2. SAŁATKA Z KASZY PĘCZAK Z KIEŁKAMI - Zdrowo Najedzeni - […] zapiekanka z pęczakiem>> […]
  3. SAŁATKA Z KASZY PĘCZAK Z BURAKIEM - Zdrowo Najedzeni - […] zapiekanka z warzywami>> […]
  4. JAK NIE MARNOWAĆ JEDZENIA - Zdrowo Najedzeni - […] mixów warzywnych z kaszą>> możesz wrzucić resztki z lodówki – kawałek zeschniętej wędliny, wczorajszego kotleta […]
  5. O CO CHODZI Z TYM UROZMAICENIEM? - Zdrowo Najedzeni - […] mix kasz z warzywami>> […]
  6. DZIEŃ BEZ MIĘSA - CO ZJEŚĆ ZAMIAST? - Zdrowo Najedzeni - […] kasze. Można je miksować z kaszą jaglaną lub gryczaną, dorzucać do zup, sałatek czy zapiekanek warzywnych, do domowej granoli,…
  7. 5 NAWYKÓW ŻYWIENIOWYCH, KTÓRE ZMIENIĄ TWOJE ŻYCIE - Zdrowo Najedzeni - […] Jeśli jednak Twoja dieta pozostawia wiele do życzenia, Twoim ulubionym warzywem są ziemniaki, a chleb razowy staje Ci w…
  8. JAK NIE MARNOWAĆ JEDZENIA – Zdrowo Najedzeni - […] mixów warzywnych z kaszą>> możesz wrzucić resztki z lodówki(zeschniętą wędlinę, wczorajszego kotleta czy zwiędniętą […]
  9. 5 NAWYKÓW ŻYWIENIOWYCH, KTÓRE ZMIENIĄ TWOJE ŻYCIE – Zdrowo Najedzeni - […] Jeśli jednak Twoja dieta pozostawia wiele do życzenia, Twoim ulubionym warzywem są ziemniaki, a chleb razowy staje Ci w…
  10. trawa i kamienie, czyli co zamiast mięsa – Zdrowo Najedzeni - […] kasze. Można je miksować z kaszą jaglaną lub gryczaną, dorzucać do zup, sałatek czy zapiekanek warzywnych, do domowej granoli,…
  11. cukrzyca – lepiej zapobiegać niż leczyć – Zdrowo Najedzeni - […] 5. Zadbaj o odpowiednie spożycie błonnika. Zamień białe pieczywo na razowe, białe makarony na pełnoziarniste, sięgnij po płatki owsiane,…
  12. trawa i kamienie, czyli co zamiast mięsa - Zdrowo Najedzeni - […] kasze. Można je miksować z kaszą jaglaną lub gryczaną, dorzucać do zup, sałatek czy zapiekanek warzywnych, do domowej granoli,…
  13. cukrzyca - lepiej zapobiegać niż leczyć - Zdrowo Najedzeni - […] 5. Zadbaj o odpowiednie spożycie błonnika. Zamień białe pieczywo na razowe, białe makarony na pełnoziarniste, sięgnij po płatki owsiane,…

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

%d bloggers like this: