bez glutenu / BLOG / dla dzieci / lunch / napoje / PRZEPISY / śniadanie / słodkości / wege
Wiosna w pełni! A jak wiosna, to i śniadania w płynie! Bardzo lubię tę porę roku – można dłużej pospać 😉 Zmiksowanie pożywnego koktajlu trwa minutę, zakręcam – wrzucam do torby/koszyka rowerowego i w drogę! Kaszę jaglaną, jajecznicę czy klasyczną owsiankę zostawiam sobie na weekendy lub dni, w których mam nieco wolniejsze przedpołudnie (czasem się zdarza) 🙂
Najchętniej miksuję banany – bo sycą na długo, no i zawsze mam kilka w zamrażarce. Dodatek płatków owsianych lub otrąb sprawia, że koktajl jest jeszcze bardziej pożywny i gwarantuje mi uczucie sytości na dłużej. Do tego nasiona chia, łyżka herbaty matcha lub surowego kakao. Zazwyczaj bazę stanowi woda lub napój roślinny, czasem jogurt/maślanka/kefir, zielona herbata lub świeżo zaparzona kawa.
O klasyce gatunku pt. kefir plus truskawki chyba mówić nie muszę – ten zestaw od czerwca do sierpnia jest moim zdecydowanym number one! Dziś wykorzystałam truskawki mrożone – do tych 16 zł za kilogram jeszcze nie mam zaufania 😉
Przepisów na koktajli mam całe mnóstwo, jedna tak naprawdę rzadko z nich korzystam. Zazwyczaj wygląda to tak, że miksuję to co akurat mam. Dzisiejsze zestawienie, to śliwka w czekoladzie, czyli surowe kakao ze zmiksowanymi śliwkami namoczonymi wcześniej w „mleku” migdałowym, truskawka z kefirem, banan z chia i płatkami owsianymi oraz matcha z bananem.
kolorowe koktajle – przepisy
CZERWONY
szklanka kefiru
pół szklanki mrożonych truskawek
BRĄZOWY
banan
czubata łyżka surowego kakao
4 suszone śliwki (wcześniej namoczone)
szklanka napoju migdałowego
ZIELONY
banan
łyżeczka herbaty matcha
szklanka wody
BIAŁY
szklanka mleka owsianego (3 łyżki płatków owsianych zmielonych na pył zmiksowanych ze szklanką wody)
banan
łyżka nasion chia
Niebawem wypatrujcie kolejnych przepisów na kolorowe koktajle 🙂