KONFITURA Z ZIELONYCH POMIDORÓW

Zupa pomidorowa, sos pomidorowy, spaghetti z sosem pomidorowym, mozzarella z pomidorami i pesto, sałatka z pomidorami, kanapka z żółtym serem i pomidorem, a nawet smażone zielone pomidory. Wszyscy to znamy, bo pomidor jest chyba naszym narodowym ulubionym warzywem (zaraz po ziemniaku).

A może tak… pomidor na słodko?

U mnie w domu konfiturę z zielonych pomidorów i skórki pomarańczowej robiło się co roku pod koniec pomidorowego sezonu, gdy na krzakach pozostawały już tylko zielone niedojrzałe owoce. A potem spośród wielu innych przetworów stojących na półkach w piwnicy, to właśnie ona zawsze znikała w pierwszej kolejności. Może dlatego, że słoiczków zawsze było dosłownie kilka? A może dlatego, że jest naprawdę niesamowita w smaku 💚

Czy zielone pomidory są bezpieczne?

Oczywiście! Czego jestem (wciąż) żywym przykładem 😉 Alkaloidy zawarte w pomidorach są nawet 20x mniej toksyczne w porównaniu z solaniną zawartą w ziemniakach! Dlatego zatrucia niedojrzałymi pomidorami zdarzają się skrajnie rzadko, natomiast zjedzenie surowego ziemniaka nie raz skończyło się przymusowymi wagarami 😉

Ponadto tomatyna i tomatydyna zawarte są przede wszystkim w liściach (200 mg/100 g), w owocach ich stężenie maleje do około 50 mg/100 g. Śmiertelna dawka solaniny dla człowieka, to 5 – 50 mg/kg masy ciała.
Uwaga, nawet długotrwałe gotowanie nie zmniejsza zawartości tych związków w produkcie! Badania pokazują, że stężenie alkaloidów nie maleje nawet przy obróbce w 250 st. C.

Co ciekawe oprócz działania trującego tomatyna i tomatydyna wyizolowane z zielonych pomidorów posiadają także właściwości stymulujące wzrost ludzkiej tkanki mięśniowej! Właściwości te odkryte w roku 2014 mogą być wykorzystane w terapii zaniku tkanki mięśniowej.

KONFITURA Z ZIELONYCH POMIDORÓW

Uwaga, tym razem będzie przepis na oko (na mniej więcej 3 słoiczki):

  • 1 kg zielonych pomidorów
  • skórki z mniej więcej 4 pomarańczy
  • 1 szklanka cukru
  • czubata łyżka goździków

kandyzowana skórka pomarańczowa – przepis

Kandyzowaną skórkę można przygotować wcześniej, bo robi się ją dość długo. Skórki z pomarańczy należy moczyć 24 godziny w zimnej wodzie. Następnie kilkakrotnie obgotować – zmieniając za każdym razem wodę. Kolejnym etapem jest usunięcie albedo (to biały miąższ po wewnętrznej stronie, bogaty w pektyny, więc można go zjeść). Tak przygotowane skórki kroimy na cieniutkie paseczki i dusimy pod przykryciem w niewielkiej ilości wody, pod koniec  dodajemy około 2/3 szklanki cukru i smażymy w gęstym syropie mieszając, aby się nie przypaliły.

konfitura z zielonych pomidorów

Pomidory kroimy w mniejsze cząstki (najlepiej w ósemki) i usuwamy gniazda nasienne. Dusimy (około 2 godzin) z goździkami podlewając na samym początku niewielką ilością wody. Pod koniec mieszamy pomidory ze skórką pomarańczową w jednym naczyniu. Próbujemy i ewentualnie dodajemy więcej cukru.

Gotową konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików i dokładnie zamykamy. Konfitury powinny być słodkie i z przewagą pomidorów, o wyczuwalnym aromacie goździków.

dżem-zielone pomidory

jak zrobić przetwory>>

dżem truskawkowy>>

a o pomidorach tutaj>>

Justyna M. JAKUBIK

Justyna M. JAKUBIK

dietetyk kliniczny i wykładowca akademicki

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

14 komentarzy

  1. porcelaindoll.pl

    bardzo ciekawy ten przepis, co prawda nie wiem czy bym była zachwycona, ale czemu nie spróbować 😉

    Odpowiedz
  2. Adam Łuczak

    warto spróbować, może wyjść super 🙂

    Odpowiedz
  3. Karolina Ostrowska

    Nigdy nie jadłam zielonych pomidorów, wygląda to pysznie 😀

    Odpowiedz
  4. Maria Moskwa

    Nigdy nie jadłam zielonych pomidorów, ale w tej formie muszą być przepyszne! Strasznie zaciekawiło mnie połączenie z aromatem skorki pomarańczowej, na pewno kiedyś wypróbuję. Jak tylko namierzę, gdzie kupić zielone pomidory. 🙂

    Odpowiedz
    • Justyna

      Koniecznie podziel się opinią – czy posmakowało 🙂

      Odpowiedz
  5. Małgorzata Hert

    Pamiętam jak zawsze moja mama robiła…gdybym tylko miała dostęp do pomidorów z pewnością bym zrobiła

    Odpowiedz
  6. Laura LR

    Nigdy wczesniej nie widzialam zielonych pomidorow :O

    Odpowiedz
  7. Bebe Talent

    Uwielbiam zielone pomidory jako dodatek do obiadu czy na kanapkach, ale nigdy nie wpadłabym na to, żeby zrobić z nich konfitury.

    Odpowiedz
  8. Paulina Pudło

    Mniam!

    Odpowiedz
  9. Anna Jeżmańska

    Pycha, też chciałam zrobić w tym roku, bo bardzo lubię, ale niestety nie zdążyłam, zrobiło się za zimno i pomidory już się nie nadawały. Ale zapisuję Twój przepis i wypróbuję tal czy siak 🙂

    Odpowiedz
    • Justyna

      Trzymam kciuki, aby w przyszłym roku się udało – przepis jest naprawdę świetny!

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

%d bloggers like this: