Strucle makowe, to nieodłączny element Bożego Narodzenia! Bez kutii się obejdę, kluski z makiem mogą dla mnie nie istnieć, ale strucle… obowiązkowo 🙂 Zatem już dziś dzielę się z Wami swoim przepisem na domową masę makową. Zróbcie i zamroźcie, a przed świętami będziecie mieli mniej pracy 🙂
masa makowa – skład
Szerokim łukiem omijajcie te z puszki. Zawartość syropu glukozowo-fruktozowego, kwasu cytrynowego (regulator kwasowości) i karmelu (jako barwnik) naprawdę nie jest nam potrzebna ani do zdrowia ani do szczęścia. Niektóre masy makowe z puszki zawierają tylko 20 % maku i 10% bakalii… Reszta to cukier, syrop glukozowo-fruktozowy i woda 😮 Czasem producenci dorzucają jeszcze sztuczne aromaty, skrobię i serwatkę w proszku i tym sposobem mamy „pyszne” wypełnienie naszego domowego ciasta!!! Brrr…
Naprawdę warto poświęcić jedno popołudnie i przygotować własną masę do kutii, strucli albo drożdżówek! Masa ta z całą pewnością nie będzie „odchudzająca” czy też light, natomiast będzie zawierała tylko to co powinna zawierać. Żadnych zbędnych dodatków, konserwantów, regulatorów kwasowości czy sztucznych aromatów – tylko mak, miód i nasze ulubione bakalie!
Pamiętajcie, że czasem lepiej zjeść coś bardziej kalorycznego niż faszerować się wypełniaczami dodawanymi do sztucznie odchudzonych produktów!!!
Taka masa doskonale się mrozi, więc jeśli lubisz mak i wypieki z nim przygotuj od razu więcej
i część zamrozić „na zaś”.
masa makowa – przepis
Proporcje na większą porcję – u mnie połowa ląduje w zamrażarce, a połowa idzie do świątecznych strucli.
500 g maku
300 g miodu
100 g masła
250 g rodzynek
30 g jagód goji
50 g migdałów (ja dałam płatki, ale mogą być posiekane migdały)
100 g orzechów (ja dałam włoskie, ale mogą być inne ulubione)
kilka suszonych fig (ew. zamiennie morele, śliwki itp.)
2 czubate łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (domowej)
łyżka amaretto (ja dałam domowe z pestek moreli)
ew. brandy, rum
masa makowa – jak zrobić
Mak zalej wodą i gotuj ok. 30-40 minut. Uwaga, mak bardzo chłonie wodę i pęcznieje, więc gotuj go w dużym garnku i pilnuj, aby woda nie wyparowała.
Ugotowany mak odcedź dokładnie na sicie wyłożonym gazą (pieluchą tetrową) – jeśli masz czas zostaw mak na sicie na całą noc. Po tym czasie zmiel go dwukrotnie (niektórzy zalecają trzykrotne zmielenie maku – ja nigdy aż tyle cierpliwości nie miałam). Uwaga – można kupić mak mielony, to znacznie ułatwi pracę!
Jak mak będzie już gotowy przygotuj resztę.
Masło rozpuść razem z miodem w dużym garnku. Następnie dodaj opłukane rodzynki i jagody goji, umyte i pokrojone w paski suszone figi, posiekane orzechy, skórkę pomarańczową, ew. inne bakalie oraz aromat – amaretto, brandy, rum, likier pomarańczowy… Na koniec dorzuć zmielony mak. Całość dokładnie wymieszaj. Wykorzystaj od razu lub ostudź i zamroź!
Jedna łyżka takiej masy to ok. 115 kcal – zatem ostrożnie! 🙂
A o właściwościach maku poczytasz tu>>
U mnie też bez makowców nie ma opcji !!! I faktycznie zrobimy je sami, bo aż mi słabo na samą myśl o tych wszystkich dodatkach, które kryją się w masach z puszki. Pozdrawiam świątecznie 🙂
Robię bardzo podobną masę. 🙂 U mnie makowce już zrobione. 🙂 Pozdrawiam. 🙂
Dziękuję za przepis ,wykorzystam do strucla z makiem.
Pozdrawiam
[…] Przepis na masę makową znajdziecie tu>> […]
Nie przepadam za makiem, przyznaję 😉 ale znajoma ubóstwia, więc jej podrzucę 😀
Jeszcze nigdy nie przygotowywałam masy makowej sama. Już tradycją stały się makowce mojej Babuni i kluski z makiem przygotowywane przez Mamę 🙂
Zdaję sobie jednak sprawę, że już niedługo sama będę musiała podjąć te wyzwanie, a Twój przepis na pewno ułatwi mi sprawę 🙂
Wbrew pozorom, to bardzo łatwe zadanie! Powodzenia! 🙂
Przyda się na święta!
Kolejny super świąteczny przepis. My także sami robimy masę makową, ponieważ ta ze sklepów nam nie smakuje, a jak jeszcze przeczyta się skład etykiety, to włosy się jeżą na głowie. Pozdrawiamy
Oj, uwielbiam.strucla makowego i torcika makowego. Pycha!
Wspaniała. Nie ma jak domowa, przygotowywana jak dawniej 🙂
A mnie to domowe amaretto zainteresowało… 🙂 Jakiś opis wykonania? Poproszę 🙂
[…] propozycja numer 1 – sałatka z dynią i warzywami klik plus pestki do posypania (oddzielnie, aby były chrupiące) oraz pełnoziarniste ślimaczki klik z domową masą makową klik […]
[…] Idealne do kawy, jako (mało) słodkie II śniadanie, na piknik… Szybkie, smaczne, pełnoziarniste, z dowolnymi (najlepiej kwaśnymi) owocami lub domowym dżemem i z czekoladą. Do tych bułeczek świetnie pasuje też domowa masa makowa>> […]
[…] Przepis na masę makową znajdziecie tu>> […]
buy 50mg viagra
I found your entry interesting do I’ve added a Trackback to it on my weblog 🙂
cheap viagra 50mg
I found your entry interesting do I’ve added a Trackback to it on my weblog 🙂