Smaczna, prosta w produkcji, idealna na imprezkę – jako dodatek do krakersów, warzyw pokrojonych w słupki, chleba! Pasta z sera ricotta i serka koziego z natką pietruszki i czosnkiem (dużo czosnku!).
pasta kanapkowa z serem kozim
NA MAŁĄ MISECZKĘ PASTY
- 120 – 150 g ricotty
- 100 g pleśniowego sera koziego
- pół pęczka natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku proponuję dodać jeden i spróbować… ja jestem wielką fanką czosnku 😉
- sól, pieprz, skórka otarta z połówki cytryny
Serek kozi pokrój w plastry, natkę pietruszki posiekaj, czosnek przepuść przez praskę. Wszystkie składniki pasty wymieszaj w żaroodpornym naczyniu i dopraw odrobiną soli, świeżo zmielonym pieprzem oraz skórką cytrynową. Włóż całość do lodówki na minimum godzinę, aby składniki się przegryzły. Wierzch udekoruj pomidorkami koktajlowymi.
Następnie zapiecz pastę (bez przykrycia) przez 20 – 25 minut w temp. 200 st. C.
Przed podaniem wystudź.
[…] Przepis na drugą pastę ze zdjęcia znajdziesz tu. […]
Dzięki wielkie za przepis. Obie pasty są pyszne, a ta serkowa jest po prostu rewelacyjna! 🙂
Dziękuję 🙂 🙂 🙂
Testuję kolejne, więc wypatruj przepisów 😉
[…] Przepis na drugą pastę ze zdjęcia znajdziesz tu>> […]
[…] na urozmaicenie diety i dodatkową porcję warzyw każdego dnia! Smaruj swoje kanapki hummusem, pastą na bazie serka koziego lub fasoli tzw. wege smalczyk, pokochaj warzywne pasztety np. z cukinii lub kapusty […]
[…] pasta do krakersów z serem kozim i ricottą […]
[…] druga pasta ze zdjęcia – pasta z serka koziego>> […]
[…] PASTA Z SEREM KOZIM […]