PULPETY DROBIOWE

Dziś koncert życzeń, czyli:  zwykły, prosty, tani, szybki, odżywczy, lekkostrawny i sycący obiad… mięsny.

 

Zatem, zapraszam na pulpety drobiowe. Można je ugotować na parze lub w  warzywnym bulionie, dzięki czemu są wilgotne i przesiąknięte aromatem warzyw i ziół! Niezależnie od tego czy ugotujemy je w bulionie czy na parze  i tak zyskujemy smaczny i wybitnie chudy sos, którym można polać kaszę.

 

prosty bulion
2 szklanki wody
kilka kulek ziela angielskiego, pieprzu
kilka listków laurowych
marchewka, pół pietruszki, kawałek selera i pora

ew. kawałek cukinii

Przyprawy utłucz lekko w moździerzu i wrzuć je do wody. Wodę zagotuj dodając do wrzącej umyte i obrane warzywa.
Gotuj bulion na małym ogniu.
W tym czasie przygotuj mięso. Po mniej więcej kwadransie wyjmij warzywa i przelej bulion przez sitko, aby się pozbyć przypraw. Warzywa zetrzyj na tarce do bulionu.

można użyć wody i pasty bulionowej>>

pulpety drobiowe – jak zrobić

przepis na 10 małych pulpetów (po +/- 50 g każdy)

  • 500 g mięsa drobiowego (pierś indyka i kurczaka, ew. mięso z uda)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 50 g sera feta (lub innego ostrego np. Lazur)
  • 4 suszone pomidory
  • pieprz, oregano lub inne zioła do smaku
  • kilka łyżek wody

Mięso umyj i zmiel w maszynce o drobnych oczkach. Wymieszaj z posiekanym czosnkiem i przyprawami (nie sól dopóki nie dodasz sera!) i dodaj pokruszony ser oraz pokrojone drobno pomidory. Dolej odrobinę zimnej wody do wyrobienia odpowiedniej konsystencji (mięso nie powinno się bardzo kleić). Formuj małe pulpeciki i wkładaj je do wrzącego bulionu. Gotuj około 5 minut.

Podawaj z ulubioną kaszą i dużą porcją warzyw!

obiadek

 

Justyna M. JAKUBIK

Justyna M. JAKUBIK

dietetyk kliniczny i wykładowca akademicki

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

0 komentarzy

%d bloggers like this: