Category, , DifficultyBeginner
Yields1 Serving
Prep Time10 minsCook Time20 minsTotal Time30 mins

Sałatka z brukselki… to coś co mnie zaskoczyło! A zaczęło się od zastanawiania się czy można wykorzystać pistacje w sposób inny niż schrupanie ich na surowo podczas oglądania filmu.

Szybki, oryginalny i naprawdę smaczny pomysł na sałatkę z brukselki.

składniki

 170 g brukselki
 ½ jabłka
 1 garść pistacji
 1 tsp oliwy
 sól, pieprz

sposób wykonania

1

Brukselkę pokrój na połówki lub ćwiartki i wymieszaj z oliwą i przyprawami.

2

Piecz 20 minut w 180 st. C lub w wersji bez piekarnika wrzuć na rozgrzany olej, podduś około 15 minut bez przykrycia aż zmięknie.

3

Kwaśne jabłko umyj i pokrój w kostkę wraz ze skórką.

4

Pistacje obierz ze skorupki (nie podjadaj, bo będzie to trwało wieczność).

5

Wszystkie składniki wymieszaj delikatnie ze sobą i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Nutrition Facts

Serving Size 1

Servings 1


Amount Per Serving
Calories 271
% Daily Value *
Total Fat 15g24%
Cholesterol 0mg
Total Carbohydrate 16.6g6%
Dietary Fiber 12g48%
Protein 12g24%

* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.

Ingredients

 170 g brukselki
 ½ jabłka
 1 garść pistacji
 1 tsp oliwy
 sól, pieprz

Directions

1

Brukselkę pokrój na połówki lub ćwiartki i wymieszaj z oliwą i przyprawami.

2

Piecz 20 minut w 180 st. C lub w wersji bez piekarnika wrzuć na rozgrzany olej, podduś około 15 minut bez przykrycia aż zmięknie.

3

Kwaśne jabłko umyj i pokrój w kostkę wraz ze skórką.

4

Pistacje obierz ze skorupki (nie podjadaj, bo będzie to trwało wieczność).

5

Wszystkie składniki wymieszaj delikatnie ze sobą i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

brukselka z pistacjami