Porcje1 Porcja

Wiem, że jestem dietetykiem i wiem, że wszyscy uważają, że powinnam zalecać wyłącznie wybitnie zdrowe, pełnoziarniste, warzywne, bezcukrowe, bezglutenowe i sama nie wiem jeszcze jakie posiłki.

Ale… dietetyk też człowiek. Jeśli zatem mam ochotę na coś słodkiego lub „mniej zdrowego” po prostu robię to sama zamiast kupować. W ten sposób mam pewność, że mój posiłek jest wysokiej jakości, bez żadnych zbędnych „ulepszaczy” czy tańszych zamienników.

Dziś zatem: puszysta, pięknie wyrośnięta, posypana makiem lub sezamem, pełna glutenu i pszennej mąki.

Najlepsza z domowym dżemem!

składniki

 500 g mąki pszennej lub orkiszowej jasneju mnie 100 g orkiszowej pełnoziarnistej i 400 g pszennej jasnej
 15 g świeżych drożdży
 0,75 szklanka ciepłej wody
 2 łyżeczka cukru
 1 łyżeczka soli
 2 jajka
 50 g roztopionego i ostudzonego masła klarowanego (lub oleju kokosowego)
 do ozdobienia chałki: żółtko rozbełtane z odrobiną mleka/wody oraz mak lub sezamopcjonalnie

sposób wykonania

1

Drożdże pokrusz do miski i zalej ciepłą wodą dodając cukier i odrobinę przesianej mąki. Połącz wszystko dokładnie i zostaw w ciepłym miejscu na kwadrans.

2

Po tym czasie do wyrośniętego rozczynu dodaj resztę składników (przesianą mąkę, sól, jaja oraz roztopione i lekko przestudzone masło).

3

Wyrabiaj około 10 minut aż ciasto nie będzie się lepiło do rąk.

4

Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny (w międzyczasie, jak ciasto już urośnie odgazuj je wbijając w nie pięść).

5

Po tym czasie zagnieć ciasto podziel na dwie części i każdą z nich podziel na trzy równe kawałki – uformuj z nich równej wielkości wałki i zapleć dwa warkocze.

6

Przełóż je do blaszki, posmaruj żółtkiem i posyp makiem lub sezamem. Odstaw do ponownego wyrośnięcia, tym razem wyrośnięcie zajmie im ok. 30 minut.

7

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C około pół godziny.

uwaga,
8

pierwsze chałki były pieczone na dużej blasze – jak widać są nieco rozlane, ale doskonale wyrośnięte. Drugie przełożyłam do keksówek 35 cm, stąd ich inny kształt – wyższy i zwarty.

Składniki

 500 g mąki pszennej lub orkiszowej jasneju mnie 100 g orkiszowej pełnoziarnistej i 400 g pszennej jasnej
 15 g świeżych drożdży
 0,75 szklanka ciepłej wody
 2 łyżeczka cukru
 1 łyżeczka soli
 2 jajka
 50 g roztopionego i ostudzonego masła klarowanego (lub oleju kokosowego)
 do ozdobienia chałki: żółtko rozbełtane z odrobiną mleka/wody oraz mak lub sezamopcjonalnie

Wskazówki

1

Drożdże pokrusz do miski i zalej ciepłą wodą dodając cukier i odrobinę przesianej mąki. Połącz wszystko dokładnie i zostaw w ciepłym miejscu na kwadrans.

2

Po tym czasie do wyrośniętego rozczynu dodaj resztę składników (przesianą mąkę, sól, jaja oraz roztopione i lekko przestudzone masło).

3

Wyrabiaj około 10 minut aż ciasto nie będzie się lepiło do rąk.

4

Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny (w międzyczasie, jak ciasto już urośnie odgazuj je wbijając w nie pięść).

5

Po tym czasie zagnieć ciasto podziel na dwie części i każdą z nich podziel na trzy równe kawałki – uformuj z nich równej wielkości wałki i zapleć dwa warkocze.

6

Przełóż je do blaszki, posmaruj żółtkiem i posyp makiem lub sezamem. Odstaw do ponownego wyrośnięcia, tym razem wyrośnięcie zajmie im ok. 30 minut.

7

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C około pół godziny.

uwaga,
8

pierwsze chałki były pieczone na dużej blasze – jak widać są nieco rozlane, ale doskonale wyrośnięte. Drugie przełożyłam do keksówek 35 cm, stąd ich inny kształt – wyższy i zwarty.

domowa chałka