Najprostszy, idealny do codziennych kanapek, ale i na imprezie potrafi zachwycić.
Fantastyczny do dowolnych modyfikacji - pasuje z mąką żytnią, pszenną i orkiszową. świetnie radzi sobie w wersji oczyszczonej jak i pełnoziarnistej lub razowej. Dorzuć garść pestek słonecznika, jeśli chcesz, aby coś chrupało.
To po prostu zdrowsza wersja Twojego codziennego chleba.
Ja zazwyczaj robię ten chleb co dwa trzy dni, mieszam składniki późnym wieczorem, rano wstawiam do piekarnika i tym sposobem świeżutki chleb na śniadanie!
Dobrze się mrozi.
W wersji lekkostrawnej dodaj wyłącznie jasną mąkę (żytnią, pszenną lub orkiszową) oraz nie dorzucaj pestek.
Zajrzyj tu po przepisy na pasty kanapkowe>>
składniki
sposób wykonania
Połącz ze sobą wszystkie składniki oliwę dodając na sam koniec - wymieszaj drewnianą łyżką, przykryj czystą ściereczką i odstaw 8 - 12 godzin w ciepłe miejsce.
Rano przełóż wyrośnięte ciasto do foremki wyłożonej papierem.
Odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Piecz niecałą godzinę w piekarniku nagrzanym do 230 st. Na ostatnie 15 - 20 minut zmniejsz grzanie do 200 st. C
Wystudź na kratce.
The form you have selected does not exist.
Ingredients
Directions
Połącz ze sobą wszystkie składniki oliwę dodając na sam koniec - wymieszaj drewnianą łyżką, przykryj czystą ściereczką i odstaw 8 - 12 godzin w ciepłe miejsce.
Rano przełóż wyrośnięte ciasto do foremki wyłożonej papierem.
Odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Piecz niecałą godzinę w piekarniku nagrzanym do 230 st. Na ostatnie 15 - 20 minut zmniejsz grzanie do 200 st. C
Wystudź na kratce.