#zostańwdomu zmienia nasze przyzwyczajenia, a często uczy nowych umiejętności, oszczędzania czy gospodarowania tym co mamy w domu. Uczy cierpliwości i pokory oraz udowadnia, że tak naprawdę potrzebujemy znacznie mniej do szczęścia niż jeszcze miesiąc temu nam się wydawało!
I tak, zamiast wyjść do pobliskiego sklepu, trzy razy przejrzymy zawartość szafek kuchennych w poszukiwaniu czegoś na posiłek... jestem pewna, że zawsze coś się znajdzie.
Dziś u mnie domowy chleb na drożdżach z pełnoziarnistej mąki orkiszowej - efekt braku chleba w chlebaku, a nawet zamrażarce.
Piękny i do tego naprawdę smaczny, a co nie mniej ważne - mega prosty 🙂
Jeśli użyjesz mąki jasnej (pszennej, orkiszowej lub żytniej) możesz zjeść ten chleb nawet będąc na diecie lekkostrawnej.
Zajrzyj tu po przepisy na pasty kanapkowe>>
składniki
sposób wykonania
Mąkę przesiej i wymieszaj z solą.
Zrób rozczyn - w dużej misce drożdże upłynnij w kilku łyżkach ciepłej wody, dodaj cukier oraz kilka łyżek mąki. Odstaw w ciepłe miejsce na kwadrans.
Jeśli używasz drożdży instant oczywiście nie musisz robić rozczynu - po prostu od razu wymieszaj wszystkie składniki w misce.
Do wyrośniętego rozczynu dodaj resztę mąki oraz ciepłej wody.
Zagnieć ciasto i wyrabiaj dokładnie przez około 1- - 15 minut.
Następnie przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Po około 2 godzinach zagnieć ciasto ponownie i przełóż do blaszki wyłożonej papierem.
Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Do nagrzanego do 230 st. C piekarnika wstaw ciasto i piecz około 10 minut.
Następnie zmniejsz temperaturę do 190 st. i piecz około 20 - 25 minut.
Wystudź chleb na kratce zanim go rozkroisz.
Ingredients
Directions
Mąkę przesiej i wymieszaj z solą.
Zrób rozczyn - w dużej misce drożdże upłynnij w kilku łyżkach ciepłej wody, dodaj cukier oraz kilka łyżek mąki. Odstaw w ciepłe miejsce na kwadrans.
Jeśli używasz drożdży instant oczywiście nie musisz robić rozczynu - po prostu od razu wymieszaj wszystkie składniki w misce.
Do wyrośniętego rozczynu dodaj resztę mąki oraz ciepłej wody.
Zagnieć ciasto i wyrabiaj dokładnie przez około 1- - 15 minut.
Następnie przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Po około 2 godzinach zagnieć ciasto ponownie i przełóż do blaszki wyłożonej papierem.
Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Do nagrzanego do 230 st. C piekarnika wstaw ciasto i piecz około 10 minut.
Następnie zmniejsz temperaturę do 190 st. i piecz około 20 - 25 minut.
Wystudź chleb na kratce zanim go rozkroisz.